Buna ziua. Rog ca cineva in masura sa imi raspunda la aceasta problema: am 43 de ani si nu am ani de vechime in munca in Romania , ptr ca in ultimii 11 ani am locuit in afara tarii iar inainte nu am avut carte de munca in Romania. De cateva luni mi s-a diagnosticat cancer la colon- gradul 3- C3T3N3M0. Am fost in tratament in Italia, am facut radioterapie si chemioterapie, detin acte doveditoare si hartii de la medici care descriu boala si tratamentul efectuat. In Italia, Comisia in masura, in urma examinarii cazului m-a declarat invalid cu handicap grav, total si permanent ,100%. Am venit in Romania ptr ca nu mai sunt apta de munca si permanenta mea in Italia nu isi mai avea rostul. As dori sa stiu daca am ceva drepturi economice in Romania -si daca Da, unde sa ma adresez si ce acte imi sunt necesare- ca cine ma mai angajeaza pe mine acum ? Exista facilitati ptr angajatori in Romania , daca angajeaza bolnavi de cancer, macar cu jumatate de norma? Eu cum ma intretin? Locuiesc cu mama care are o pensie de 5 milioane.Si economii nu am. Si bolnava si cu 43 de ani de varsta, ce viitor ma asteapta?? Ca sa nu mai vorbesc de moral....Astept raspunsurile Dvstra. Multumesc...danys60...:(
Va duceti cu documentele medicale la comisia de expertiza medicala, comisie care, potrivit art. 58 din Legea nr. 19/2000, va incadreaza in grad de invaliditate indiferent de stagiul realizat (adica indiferent de vechimea in munca).
Perioadele pentru care ati platit contributii in alte tari cu care Romania are conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale constituie stagiu de cotizare in vederea deschiderii drepturilor de pensie. Pentru asta va duceti la casa teritoriala de pensii si intrebati ce formulare trebuie sa completati.
Art. 58 - Legea nr. 19/2000
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.