avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartamentul socrilor...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartamentul socrilor...

Buna ziua,
am o mare rugaminte la dvs. daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi legale.Situatia mea este urmatoarea:

- sunt casatorita si stam in apartamantul socrilor, singuri;
- de 1 an am inceput sa renovam apartamentul care nu este pe numele nostru (al sotilor).
- Intre timp am niste neintelegeri cu sotul meu. As dori sa stiu in ce masura in pot recupera banii investiti in acest imobil ( in cazul unui divort ) in masura in care nu este pe numele nici unuia din noi; 80% din aceste investiti sunt facute din banii mei - din pacate nu am chitantele pe numele meu si nu cred ca pot dovedi ca de fapt eu am dat banii; si o alta mentiune sotul meu "lucreaza " doar fictiv pentru ai merge vechimea, dar nu primeste salariu.
In aceste conditii credeati ca as putea sa il oblig sa imi plateasca banii investiti, sau este o pierdere.


Si o alta rugaminte , masina proprietate personala- pe numele sotului- a fost vanduta fara acordul si stirea mea. Avea voie? - Va intreb asta si in cazul unui teren tot pe numele sotului, are voie sa il vanda fara acordul meu?


Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: MITCHCHE , utilizator 13:58, 14 Martie 2007
daca faceti dovada, fluturasi salariu dvs, absenta fluturas salariu sot, martori, ca dvs ati platit imbunatatirile, va veti putea recupera banii....iar chestiunea a doua,.....daca bunurile sunt exclusiv ale sotului,dobandite inainte de casatorie, poate sa dispuna cum doreste de ele...daca si dvs. sunteti trecuta in actele de proprietate ale mobilelor/imobilelor, este necesara si semnatura dvs la vanzare.
........art.30 codul familiei zice ca bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt bunuri comune, achiziţionate în mod egal de soţi, în devălmăşie. această prezumţie este relativă, poate fi infirmată prin orice mijloc de probă de partea care ar pretinde o contribuţie mai mare.
Referitor la a 2 a intrebare, toate bunurile sunt dobandite in timpul casatoriei, atat masina cat si terenul.

Masina a fost vanduta fara acordul si stirea mea, cum credeti ca as putea dovedi asta?

Referitor la teren, credeti ca poata sa vanda acest bun ( doar el este trecut ca proprietar cu toate ca este dobandit in timpul casatoriei ) fara semnatura mea?

Va multumesc din suflet ptr raspuns.
Ref la masina: cautati-l pe cumparator sau faceti rost de actul de vanzare al masinii.

Ref. la casa: daca e numai sotul trecut in act si ascunde ca e casatorit, da:(, poate sa vanda.
Asta nu inseamna ca vanzarea ar fi valida, dar va va fi mai greu in care ar vinde apartamentul.
Pentru publicitate, ar trebui inscris la Cartea funciara si dreptul dvs de proprietate asupra apartamentului.
Multumesc de promtitudinea cu care mi-ati raspuns,
este cam greu sa il gasesc acum pe cumparator, chiar imposibil...

Credeti ca exista un termen limita in care pot inainta in instanta o plingere in cazul in care ar vinde terenul fara stirea si semnatura mea.

In cazul masinii fiind un bun comun, nu am si eu dreptul la 50%, ce se intampla in cazul in care el o vinde fara mine....in cazul in care eu divortez, si cer partaj si ptr masina?
Bineinteles ca cereti partea dvs din masina la partaj!

Cu privire la termen: depinde ce cereti - anularea se prescrie in 3 ani; rezolutiunea la fel; nulitatea - nu se prescrie, etc....

Alte discuții în legătură

Masina pe numele sotului emiliaiorga emiliaiorga Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: eu si sotul meu detinem un autoturism pe care l-am achizitionat in timpul casatoriei printr-un imprumut facut pe numele ... (vezi toată discuția)
Instrainare bunuri singurbn singurbn Sunt proprietarul unui autovehicul dobandit inainte de casatorie, insa la care mai platesc rate la banci.V-as ruga sa-mi spuneti daca pot sa-l instrainez ... (vezi toată discuția)
Partaj imobil  elena Dragomir elena Dragomir Am primit bani de la mama din vanzarea unui imobil si am cumparat un alt apartament. Eram casatorita. Acum doresc sa il vand dar trebuie sa fac partajul. ... (vezi toată discuția)