Buna ziua.
Apelez la dumneavoastra fiindca nu stiu ce sanse mai avem de a ni se face dreptate si ce cai de atac mai exista in cazul nostru.
Situatia este urmatoarea:
In anul 1999 s-a inceput impotriva sotului meu cercetarea pentru savarsirea infractiunii de proxenetism prevazuta de art.329 alin 1 si 2 Cod penal si i s-a dat mandat pentru 24 de ore.
La terminarea celor 24 de ore,printr-o ordonanta a parchetului s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pe considerentul ca "nu se face vinovat de comiterea faptei pentru care a fost cercetat".
Impotriva acestei solutii a formulat plangere tatal uneia din presupusele parti vatamate,partea vatamata fiind plecata la munca in strainatate.
Prin rezolutia din anul 2000 Prim Procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul orasului unde s-a depus plangerea a respins- o ca neintemeiata.
Ulterior,in anul 2001 printr-o ordonanta a Parchetului de pe langa curtea de apel a fost admisa plangerea facuta de tatal partii vatamate si s-a redeschis urmarirea penala.In luna octombrie 2003 s-a dispus darea in urmarire generala pe motiv ca s-ar fi sustras urmaririi penale, fapt neadevarat fiindca el nu a avut cunostiinta de redeschiderea ceretarilor si nici de darea in urmarire generala fiindca nu a fost instiintat legal.
Cercetarile au continuat si printr-o ordonanta data tot de catre Parchet s-a dispus in noiembrie 2003 scoaterea de sub urmarire penala in legatura cu savarsirea infractiunii de proxenetism intrucat" nu sunt indeplinite conditiile impuse de latura obiectiva a cestei infractiuni", moment in care s-a revocat si ordinul de dare in urmarire generala.
In martie 2004 Parchetul dispune redeschiderea urmaririi penale si efectuarea de cercetari de aceasta data si pentru infractiunea de lipsire de libertate prev de art 189 alin.3 Cod Penal.Aceasta solutie nu a fost niciodata comunicata inculpatului.Fara a se efectua alte cercetari in cauza,in iulie 2005 Parchetul dispune trimiterea in judecata a inculpatului pentru 3 infractiuni:complicitate la inselaciune prev. de art.26,rap la art.215 alin 3 cod penal , lipsire de libertate in mod ilegal prev de art 189 alin 2 si proxenetism prev de art.329 alin 2 cod penal.,infractiuni retinute in concurs.Pe procesul verbal de incepere a urmaririi penale incheiat in noiembrie 1999 este trecuta numai infractiunea de proxenetism apoi este trasat un "Z" care bareaza partea din pagina care nu este scrisa.Peste acest "Z" au fost adaugate ulterior,la o data necunoscuta, si celelalte 2 infractiuni si apare alaturi de semnaruta initiala ( din anul 1999) o alta cu functia subcomisar ( functie care nu exista in anul 1999).La redeschiderea din anul 2005 s-a propus arestarea preventiva a inculpatului .Pentru perioada 30 iunie 2005 ( confirmarea inceperii urmaririi penale) si 18 iulie 2005 ( emiterea rechizitoriului) nu exista nici-o dovada ca inculpatul a fost legal citat pentru a i se aduce la cunostiinta noile invinuiri si a fi audiat in legatura cu acestea.Din acest moment inculpatul nu a fost niciodata citat legal si nu i s-au adus la cunostiinta noile invinuiri pentru a se putea apara, incalcandu-se astfel dispozitiile art.332 alin 2 cod de proc.penala.
Acestea sunt motivele scrise de avocatul nostru si depuse la recursul de la Curtea de Apel,care ne-a fost respins,sentinta ramanand definitiva astfel:
-pentru infractiunea continuata de complicitate la inselaciune - 1 an inchisoare ( in conditiile in care nu exista nici-un act semnat de catre sotul meu si prezumtivul faptuitor a fost declarat de catre Prim Procuror nevinovat in ianuarie 2007).
-pentru infractiunea continuata de proxenetism - 3 ani inchisoare
-pentru infractiunea continuata de lipsire de libertate - 5 ani inchisoare
Pedepsele s-au contopit si a ramas pedeapsa de 5 ani fara adaugarea vreunui spor.
Mentionez ca sotul meu nu numai ca nu este vinovat de niciuna dintre aceste acuzatii,dar nici nu are antecedente penale si nici nu a fost niciodata cercetat pentru nici-o alta infractiune,iar partile care au dat declaratii impotriva lui sunt neamuri intre ele si au existat si multi alti martori adusi de catre acuzare, care au dezmintit acuzatiile care i s-au adus.
In aceasta situatie in care nimeni nu a dorit sa afle si sa vada adevarul si i s-au incalcat o multime de drepturi,iar el s-a ales pe nedrept cu o condamnare definitiva,ce mai putem face?
Mai exista cineva care poate ataca aceasta sentinta definitiva?
Cui sa ne adresam?
E cineva in masura sa suspende sentinta sau sa dispuna o noua rejudecare?
Pe noi nu ne intereseaza sa obtinem bani in urma unui proces impotriva statului ci sa vada cineva adevarul ca sa il elibereze pe sotul meu.Dupa aflarea sentintei el s-a predat si este incarcerat de 1 luna.
Se poate face recurs sau altceva la Procurorul General sau unde?
In masura in care sunt indeplinite conditiile legale si exista motive, se pot formula contestatie la executare sau contestatie in anulare.
Daca nu sunt incidente aceste cai de atac,trebuieste formulata cerere la CEDO de catre un avocat priceput.
Cum pot sa imi dau seama care avocat e bun pentru a face astfel de contestatii?
Inaintarea unui proces la CEDO il poate ajuta sa i se suspende sentinta sau sa fie rejudecat sau poate aduce numai beneficii financiare?
Recurs iccj
xuser
Imi explica va rog si mie cineva cum de anumite dosar, gen 278^1 ajung sa se judece cu recurs la ICCJ?
http://www.scj.ro/dosare.asp (vezi toată discuția)
Cale de atac
mirelastc
Buna seara!
Este vorba despre un proces \"plangere impotriva rezolutiilor....\" in care am fost reclamata pentru mai multe infractiuni (den. calomnioasa) si ... (vezi toată discuția)