avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cale de atac
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cale de atac

Buna seara!
Este vorba despre un proces "plangere impotriva rezolutiilor...." in care am fost reclamata pentru mai multe infractiuni (den. calomnioasa) si care s-a judecat de 2 ori. Prima instanta de fond a confirmat rez. de NUP , reclamantii(32 ani jurist) au facut apel si s-a trimis inapoi la judecatorie pentru rejudecare. In aceasta faza aflu eu de proces, xeroxez dosar, depun dovezi (chiar daca la dosar nu exista dovezi impotriva mea), ma prezint in instanta, nu ma ia nimeni in seama. Instanta mentine rezolutia pentru vreo 5 infractiuni si dispune inceperea urmaririi penale pentru art. 246 - -abuz in serviciu. Eu nu fac recurs crezand ca in cadrul urmaririi penale voi demonstra cu usurinta ca nu sunt vinovata si voi putea demonstra adevaratii infractori. Parchetul face recurs in favoarea mea. Se intampla ceva ciudat inainte de audiere, practic am ramas doar partile si completul cu procurorul. Adica din dosar nr.1 recurs, am ramas la urma, dupa ce a mai intrat intre timp un alt complet cu alte cauze. N-am inteles ce s-a intamplat dar nu mi s-a mai dat voie sa vorbesc. A ramas in pronuntare si trebuia sa aflu a doua zi de la condica. De la condica aflu ca s-a amanat pronuntarea si apoi s-a respins recursul parchetului. Sentinta este definitiva.
Care este calea de atac? Daca mai este vreuna!
Daca nu mai exista cale de atac interna, pot face plangerea la CEDO?
Ma poate ajuta cineva?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters112731 , utilizator 19:21, 1 Decembrie 2009
Buna ziua !
Din ceea ce spuneti este destul de greu de inteles ! Pe langa faptul unei motivari de neintroducere a recursului uluitoare pentru mine (citez : " Eu nu fac recurs crezand ca in cadrul urmaririi penale voi demonstra cu usurinta ca nu sunt vinovata si voi putea demonstra adevaratii infractori", amestecand faza de urmarire penala cu faza de judecata, spuneti ca sentinta este definitiva, dar s- a judecat recursul):-/:foottap:
Pentru a va ajuta, ar fi bine de stiut cum este motivata hotararea, care sunt probele, etc.
Puteti introduce contestatie in anulare conform art.386, al.1, lit. a)- e) daca sunt indeplinite respectivele cazuri pe care le citez mai jos, astfel :
" 1) Impotriva hotararilor penale definitive se poate face contestatie in anulare in urmatoarele cazuri:
a) cand procedura de citare a partii pentru termenul la care s-a judecat cauza de catre instanta de recurs nu a fost indeplinita conform legii;
b) cand partea dovedeste ca la termenul la care s-a judecat cauza de catre instanta de recurs a fost in imposibilitate de a se prezenta si de a incunostinta instanta despre aceasta impiedicare;
c) cand instanta de recurs nu s-a pronuntat asupra unei cauze de incetare a procesului penal dintre cele prevazute in art. 10 alin. 1 lit. f)-i1), cu privire la care existau probe in dosar;
d) cand impotriva unei persoane s-au pronuntat doua hotarari definitive pentru aceeasi fapta.
e) cand, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de catre instanta de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie potrivit art. 385 indice14 alin. 11 ori art. 385 indice16 alin. 1."
Cu stima !
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Este vorba de o plangere impotriva rezolutiilor procurorului de neincepere a urmaririi penale care merge de la fond-judecatorie, direct la tribunal-recurs.
Am vazut ca e greu sa te aperi in instanta si oricum adversarul este mult prea "versat" ca sa-l inving la retorica. Pe langa asta , minte cu foarte mare usurinta si pana ti se da cuvantul nu mai stii in ce ordine sa combati. Cel mai important este faptul ca nimeni nu citeste dosarul si probele! Adica pana in faza asta, nimeni n-a observat ca probele indicate de petenti(cu pg. si indicatii), de fapt, nu exista!! Adica nimeni nu se duce la probele indicate sa vada cuprinsul lor!
Din cauza asta m-am gandit ca la urmarirea penala voi putea arata sau cere sa mi se arate unde si ce scrie. Repet ca am de-a face cu niste escroci care mai au si experienta de 32 de ani in domeniu.
Deci este vorba de un proces penal in care eu sunt intimat, de o plangere imp. rez. procurorului...
Recapituland, exista doua sentinte de fond, una care mentine rezolutiile de NUP, alta (rejudecare), mentine rez. de NUP pentru un sir de infractiuni si indica inceperea urm. penale pentru art. 246 CP. Pentru cea din urma face recurs Parchetul (la Tribunal) si instanta respinge apelul ca nefondat. Sentinta e definitiva. O astfel de sentinta (observati ca este o procedura de judecare diferita decat la un proces penal cu invinuit), as dori sa atac.
Va multumesc!
mirelastc a scris:

N-am inteles ce s-a intamplat dar nu mi s-a mai dat voie sa vorbesc. ?

Salut, din ceea ce observ eu, un prim viciu de procedura ar fi cel prevazut de una din conditiile existentei dreptului de a formula contestatie in anulare " cazul când aţi avut calitatea de inculpat şi la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, nu aţi fost ascultat, deşi aţi fost prezent, iar ascultarea era obligatorie, potrivit legii" chiar daca calitatea dv a fost cea de intimat cred ca este adminisbila o astfel de cerere.
Ce s-a intamplat acolo mi s-a parut o formalitate pe fuga si probabil ca daca exista o inregistrare video sau audio (asa cum am auzit), s-ar vedea acest lucru. Dupa ce am dat instantei niste hartii relevante pentru ce aveam eu de sustinut si am vrut sa mentionez ca eu am aflat de proces in faza de rejudecare, moment de la care am depus la dosar inscrisuri si m-am prezentat la toate sedintele, a dat cuvantul partii adverse care a insinuat cum ca as fi nebuna ca indraznesc sa sa ma apar(moment la care a fost avertizata cu amenda si evacuare pentru ca o luase razna de tot), instanta s- aridicat sa plece. Atunci eu, nedumerita, am protestat spunand ca n-am spus ce aveam de spus. Presedintele a facut un gest, o grimasa, pe care eu am interpretat-o ca"n-are sens, oricum nu e nevoie". Problema e ca am crezut ca este in favoarea mea acest gest pana cand am aflat, dupa o amanare de o saptamana, ca recursul Parchetului a fost respins ca nefondat.
Mai departe nu stiu pentru ca nu stiu unde se afla dosarul acum sa pot xeroxa si eu documentele noi, inclusiv recursul Parchetului. Acest proces a avut parte de o gramada de amanari si cereri de abtinere si a fost greu de urmarit.
Ce va rog eu sa-mi spuneti: unde ma pot adresa pentru ca probele de la dosar sa fie citite? Repet, la dosar nu exista nicio proba care sa le sustina acuzatiile, adica numeni nu a citit continutul acelor inscrisuri pe care ei le indica ca probe!
Cum este posibil asa ceva?
Unde pot sa protestez impotriva acestui lucru?
parerea mea e ca ar trebui sa va angajati un aparator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la recurs tatianahoanca tatianahoanca buna!se mai poate face constatie la un recurs care a fost respins?la ce perioada?ptr un dosar de talharie..ms anticipat:) (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare, art 386 lit d si e cpp BogdanVN BogdanVN Buna ziua, Am o mare nelamurire (printre f multe dezamagiri legate de justitie)... Va voi expune pe scurt o situatie pt care am doua intrebari la care va ... (vezi toată discuția)
Implicatii in cazul urmaririi penale mirelastc mirelastc Buna seara! Acum 2 ani mi s-a facut o plangere penala pentru o multime de infractiuni pe care nu le-am comis niciodata doar din rea-credinta si pentru faptul ... (vezi toată discuția)