avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce-ar putea face bunica (55 ani) copiilor pentru a-i ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce-ar putea face bunica (55 ani) copiilor pentru a-i prelua legal?

Sora mea a nascut acum 10 ani un baietel. De la cateva luni copilul e crescut in acelasi apartament de bunica sa , mama celei care l-a nascut. Copilul doarme cu bunica, este educat, ingrijit si ajutat la teme numai de ea. Majoritatea cheltuielilor care il privesc pe copil sunt facute tot de aceasta. De aproape sase ani de zile baietelul are si o sora care doarme cu mama sa, dar celelalte conditii de viata raman comune cu ale baiatului. De doi ani, parintii lor sunt divortati legal, iar tatal a renuntat la drepturile paterne. In conditiile in care mama copiilor nu-si achita obligatiile la intretinere, lipseste constant de acasa (inclusiv noptile) si nu este deloc apropiata copiilor, ce-ar putea face bunica acestora pentru a-i prelua legal? Mentionez ca mama copiilor ameninta cu plecarea din apartament impreuna cu acestia, iar tatal are o atitudine generala fata de copii asemanatoare mamei lor.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 19:37, 3 Mai 2010
Nu-i poate prelua decat daca parintii sunt decazuti din drepturile parintesti.
Formulati catre autoritatea tutelara o cerere de adoptie din parte abunicii.Se va ordona o ancheta sociala, dar copilul va putea fi infiat de bunica numai cu acordul ambilor parinti, daca acestia nu sunt decazuti din drepturi.
Dovediti lipsa de ingrijire si abandonul de familie din partea parintilor naturali si puteti obtine filiatia pentru bunica, tinand cont ca de la 10 ani se solicita si parerea minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi ContSters79003 ContSters79003 ce efecte are decaderea din drepturi a unui parinte asupra relatiei (dpdv legal), copil parinte ? va mai avea copilul obligatia legala de a-si intretine ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi mama minora adrianperca adrianperca Buna ziua, Situatia noastra este urmatoarea: Sotul are un copil inafara casatoriei cu o fata, minora, la momentul nasterii copilului varsta acesteia era de ... (vezi toată discuția)