Sotul meu este parte vatamata in urma unui accident rutier. Are 20 de zile de spitalizare: fractura de femur (tija), fracturi ambele oase mana dreapta (placute), fractura mana dreapta (placuta). Are deja 6 saptamani concediu medical acordat, 24 de zile de la accident.
As vrea sa depun plangere penala. In modelul de plangere penala pe care il am am nevoie de date din certificatul IML. Am fost la politie si dosarul nu s-a intors de la parchet cu numar unic. Un politist mi-a spus ca intai trebuie sa depun o plangere si apoi mi se da adresa catre IML Cum ar trebui sa procedez ?
Avand in vedere termenul legal prevazut de art 284 Cod procedura penala ,respectiv plangera prealabila trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul,este de preferat sa contactati avocat care sa redacteze actiunea.
Ulterior pe parcursul cercetarii,vor putea fi depuse si alte documente justificative
In momentul accidentului , organele de politie sosite la fata locului au luat datele victimei in mod sigur ,si vor sta de vorba cu victima, daca este vorba despre o fapta care se pedepseste la plangerea prealabila va fii ntrebat daca depune plangere, sigur trebuie sa nu treaca 2 luni , insa parerea mea este ca , dupa gravitatea leziunilor victimei i se vor acorda mult peste 60 de zile ingrijiri medicale . Victima trebuie sa solicite examinarea medico-legala si ii fie emis un certificat care sa ateste gravitatea leziunilor precum si nr . de ingrijiri medicale necesare.
Da, asa cum au spus si colegii mei, cel mai bine ar fi sa se depuna cat mai repede plangerea prealabila, deoarece termenul de doua luni este unul de decadere! Cu alte cuvinte daca pierdeti acest termen adio proces penal! Plangerea nu trebuie sa fie neaparat redacatata intr-o forma elaborata, ci este suficient ca sotul sa isi manifeste vointa expresa de a se incepe procesul penal; in cateva fraze descrieti fapta, indicati autorul si ctava probe (martori, certificat medico - legal, etc).
Oricum, cel mai bine ar fi sa apelati la serviciile uni avocat. Lucrurile pe termen lung nu sunt simple, dosarele dureaza mult iar un avocat dispune de mijloacele si resursele necesare de a urgenta solutionarea cauzei!
Succes!
Accident cu victime
ITD
buna ziua,
va rog sa ma lamuriti in cateva chestiuni:
1. exista o limita de timp (nr. de zile) dupa accident, pana la care se poate cere certificatul ... (vezi toată discuția)