"Cum trebuie" te lamureste doar un avocat pe care il consulti.
Donatia presupune multe discutii si nu-ti garanteaza nimeni ca vei obtine pe un forum, oricare ar fi el, toate informatiile care ti-ar fi necesare.
Mai mult, nici nu te-ai interesat, deja s-a deschis un topic pe care cineva intreba despre taxele notariale (muieti-s posmagii?). Cum am spus si acolo, onorariul de notar este stabilit doar de el, nu-ti putem spune noi. Si un notar de ti-ar spune onorariul sau, acela este doar al sau si la alt notar sigur va fi diferit. Celelalte taxe nu sunt foarte mari.
Nu exista limita de grad de rudenie, donatia o va face oricine pentru oricine. Insa este important ce mostenitori vor veni dupa matusa, rezervatarii vor putea ataca donatia.
Asa ca ne trebuie mai multe informatii.
X-(
Multumesc
M-ar fi ajutat macar onorarii orientative,un mimin si un maxim.
Referitor la gradul de rudenie,am inteles ca in functie de grad nu se mai platesc anumite taxe (pana la gradul trei de rudenie inclusiv nu se platesc taxe...nu stiu insa ce fel de taxe nu se platesc)
Matusa tatalui meu nu are copii,este divortata.Mostenitorii ar fi tatal meu si/sau fratele meu,insa nu e cazul de contestatii sau atac asupra donatiei.Cand spuneam restrictii la donatie ma refeream strict la gradul de rudenie...
:(
Inca ceva: in urma decesului matusii mele se mai face masa succesorala daca apartamentul e trecut pe numele meu si matusa mea nu mai are alte proprietati?
Masa succesorala se stabileste doar daca se face mostenirea...
Cu privire la onorarii, se pare ca dv. chiar nu vreti sa ma credeti: sunt diferente foarte mari, ca de la simplu la dublu, uneori difera chiar mai mult, in functie de zona din oras, vad, apropiere de instante etc. Daca nu credeti ca nu are rost sa va dau vreo cifra, de ce mai apelati la forumuri?
Nu inteleg de ce va este lene sa va deplasati pana la cabinetul unui notar, dureaza 5 minute sa puneti aceasta intrebare. Oricum va recomand sa verificati mai multe onorarii; puteti sa negociati. Desi au unele tabele orientative, suveranul onorariului incasat de el este doar notarul, astfel ca nu va lasati pacalit daca va arunca in fata chestia cu "Uniunea Notarilor a stabilit".
Cu privire la actul in sine, va recomand sa va adresati unui avocat pentru redactarea lui; legea notarilor va da si dreptul la o micsorare a onorariului notarului in cazul in care actul este redactat de un avocat. Va recomand insa acest lucru nu pentru ca ati iesi mai ieftin (sigur nu va fi asa), ci pentru ca este un act mai bun cel redactat de avocat. Notarul nu este interesat de apararea drepturilor vreuneia dintre parti, pe cand avocatul da.
Si cu privire la sustinerea dv. ca fratele nu va ataca actul, nici n-ar avea sanse in cazul dv. Insa va spun ca foarte multe acte sunt atacate in justitie de persoane care n-au avut nimic impotriva incheierii lor, persoane cu care relatiile au fost bune la momentul semnarii documentelor. Lucrurile au tendinta de a se schimba in timp.
Cu privire la taxe, acestea sunt taxa notariala de timbru, timbru judiciar corespunzator valorii bunului, care se fac venit la bugetul statului precum si a onorariului pentru notarul public. De taxele la stat sunt scutite persoanele intre care exista un grad de rudenie pana la gradul III inclusiv; adica si dv. Deci ramane numai onorariul notarului.
Soer sa va ajute.
Va multumesc din suflet!
Mi-am facut programare la trei notari pentru vineri...
multumesc inca o data