avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Costuri contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Costuri contract de vanzare cumparare

Buna ziua tuturor. va trebui sa fac un contract de vanzare cumparare intre mine si mama mea pe o portiune de casa. nu am apucat sa vb inca despre costurile si taxele ulterioare cu nici un notar pentru ca sunt in Italia. Vroiam sa imi fac o parere despre cat ar trebui sa scot din buzunar. banuiesc ca sunt luate in calcul zona, valoarea imobilului, spatiul pentru care urmeaza sa se faca acest contract de intrare in posesie, dar ma poate ajuta cineva sa imi fac macar o parere despre ce suma sau sume ar fi vorba? plus ca nu am idee nici macar toata documentatia de care am nevoie nici o etapa nimic. Multumesc si o zi cat mai buna tuturor. :)
Cel mai recent răspuns: hopeless1 , utilizator 12:36, 25 August 2010
un notar va poate da toate aceste informatii.
nu pot generaliza deoarece fiecare situatie e singulara in felul ei dar va pot spune ca la calculul total se iau in calcul urmatoarele:
__in primul rand conteaza ce valoare va fi luata in calcul si ma refer la pretul cu care se presupune ca va vinde si in functie de acesta se calculeaza sumele
__oricum vor trebuie sa se plateasca: taxa de timbru (o suma deloc neglijabila deoarece este taxa platita catre stat si se ridica la peste 1000ron), timbru judiciar (probabil nu cine stie ce...vreo5 ron), onorariul notarului public (care dupa calculele mele este cam 14% din suma ce o veti pune pe hartie ca reprezentand valoarea vanzarii), TVA-ul din onorariul notarului (care acuma este de 24% in cazul in care nu se revine la 19%) si parca mai costa reintabularea....

Oricum calculele mele se bazeaza pe un act ce l-am facut eu anul trecut si am calculat de acolo cotele dar sa zicem ceva de genul ca la o valoare ce cca 30.000euro se vor plati taxe in jur de 3.500ron.
Aveti in vedere ca daca sunteti rude va mai scadea putin valoarea totala a taxelor. Nu stiu sa va spun cu cat, sa zicem cu vreo 500 ron.
Eu personal cand am vazut ca trebuie sa platesc atata am facut act de donatie si m-a dus cca. 2.500 ron deci cam cu 1.000 ron mai putin, dar chiar si cu act de donatie eu nu am probleme cu frati..sotie..copii....intelegeti?

Cat despre acte -- daca nu s-a schimbat nimic de anul trecut sau prea multe -- ar trebui sa fie cam asa:
--- acte de proprietate ( contr. de v-c, titlul de proprietate, contr. de donatie, certificat de mostenotor, etc.) --- depinde ce are proprietarul
--- certificat fiscal - de la primarie
--- certificat de rol - de la primarie
--- certificat de sarcini sau extras carte funciara ( se va obtine de catre biroul notarial, care va si autentifica contractul)
--- factura electrica
--- schita cadastrala
--- acte de identitate
--- acte de stare civila pentru vanzarea sau donatii, intre rude pana la gradul 2

Cam atata te pot ajuta.
Sper ca cine este mai bine informat si mai "actualizat" sa va ajute mai mult.
Bafta!
deja ma doare capu :D indiferent de costuri prefer sa fac vanzare cumparare in loc de donatie ca am auzit fel de fel de discutii cum ca ar putea sa apara probleme cu frati nasi matusi etc.... Multumesc frumos
nu neaparat ca pana la urma toate actele pot fi atacate si cel de donatie si cel de vanzare-cumparare dar...oricum recomandabil este cel de vanzare-cumparare.
eu personal am recurs la varianta donatie si din punct de vedere financiar dar am intrebat cine ar putea ataca actul iar cum unchiul meu nu are nici nevasta si nici nu a avut, nu are nici copii, parintii lui sunt ambii decedati...nu are cum sa fie atacat de vreun frate de-al lui sau de fratele meu sau de veri sau matusi etc. etc. cu atat mai putin nasii, si deaceea stiind ca nu mai are cine "ataca" actul am recurs la donatie, dar v-am spus cel mai sigur este un act de v-c...ma rog..in ziua de azi nu mai e nimic sigur dar..totusi.
pai de...cam asta este pe la noi sistemul asta notarial..o durere de cap...dar altu de unde?

bafta!
ps. daca banii nu sunt o problema si eu va recomand tot contr. de v-c plus ca acum preturile ua mai scazut si deci pe acte puteti pune un pret mult mai mic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare proprietar apartament nosugar nosugar Buna seara. Am si eu o intrebare la dvs. si sper sa ma puteti lamuri. Parintii doresc sa imi treaca apartamentul pe numele meu pentru a evita eventuale ... (vezi toată discuția)
Mostenire Stoica Gabriela Madalina Stoica Gabriela Madalina Buna ziua, Matusa mea,sora bunicii mele,in varsta de 78 ani,doreste sa ne faca acte pe proprietatea ei,sotul a decedat cu ceva ani in urma,iar unicul ei fiul ... (vezi toată discuția)
Mostenire rosualbastru rosualbastru buna ziua,as dori sa stiu care ar fi medoda cea mai sigura prin care parintii mei imi lasa un apartament si care nu poate fi atacata niciodata si care ar fi ... (vezi toată discuția)