avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA intrebare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

intrebare

Firma A din Romania cumpara marfa de la firma B din Ungaria,marfa pe care o vinde la firma C tot din Ungaria,precizez ca marfa nu intra in Romania,intrebarea mea este :daca se aplica tva ,,,,este facturat in euro.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 17:40, 20 Mai 2010
presupunem ca toate cele trei firme sunt inregistrate in scopuri tva in tarile lor.

aici nu este vorba de o operatiune triunghiulara, deci nu se pot aplica masurile de simplificare deoarece nu avem 3 state membre, ci doar doua, romania si ungaria.

ar fi doua posibilitati:

1. firma din romania se inregistreaza in scopuri tva in ungaria si asftel primeste marfa cu tva unguresc si o livreaza mai departe cu tva unguresc, fiind astfel obligata sa depuna un decont de taxa la autoritatile ungare

2. firma din romania nu se inregistreaza in ungaria, primeste factura de la furnizorul B cu tva unguresc, nefiind vorba de o livrare/achizitie intracomunitara deoarece marfa nu paraseste teritoriul ungariei. factureaza mai departe catre clientul C din ungaria, fara tva, locul livrarii fiind ungaria (locul unde se gasesc bunurile cand incepe expedierea sau locul unde sunt puse la dispozitia clientului, art. 132 cod fiscal), iar persoana obligata la plata taxei este clientul C (echivalentul art. 150, alin 6 din codul fiscal)
tva achitata statului ungar se poate recupera ulterior prin formularul 318.
Multumesc foarte mult ptr raspuns....dar!!! mai am o intrebare: factura pe care am primit-o de la firma ungureasca este in eur si nu are tva...cum procedez???
V a multumesc!
si marfa nu a parasit teritoriul ungariei?

parerea mea este ca au gresit facturandu-va fara tva si vor avea probleme cu organele de control unguresti.

daca au facturat asa, inregistrati taxare inversa si o declarati in 390.
Da asa este!!!!!!..marfa nu a parasit teritoriul ungariei....o declar in 39o si respectiv in 300 la randul 5 nu???
rd. 5, 5.1 si 17, 17.1, atat ca taxa colectata, cat si deductibila.

Alte discuții în legătură

Operatiune triunghiulara sau nu? psilvie psilvie Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Avem trei firme, din 3 tari membre UE diferite, cu trei coduri TVA valabile. Firma A / Germania ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitara maryabunea maryabunea Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: firmei A platitoare de TVA din RO i se intocmeste factura de marfa de firma B platitoare de TVA din Germania, ... (vezi toată discuția)
Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)