avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare: obligatorie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare: obligatorie?

Buna ziua,

am si eu o intrebare in situatia de mai jos: am ridicat, pe firma, o constructie in care am si deschis un punct de lucru al firmei respective. Constructia este finalizata (am avut autorizatie de constructie, am receptionat lucrarea, am semnat toate procesele verbale uzuale), insa momentan nu imi permit sa o inscriu in cartea funciara (nu mai am bani de taxe si de documentatie cadastrala) :">
Sunt legal obligat sa inscriu cladirea in CF? (stiu ca nu o pot vinde, ipoteca etc. fara CF, si nici nu vreau asta. Vreau insa sa stiu daca imi poate bate vreo autoritate la usa sa ma amendeze/sanctioneze ca n-am CF la casa.)
Va multumesc.
Deocamdata nimeni nu va poate obliga sa deschideti carte funciara pentru imobil. Doar in Ardeal este obligatoriu, in Regat deocamdata nu doar daca vrei s-o vindeti va trebuie sau daca vrei sa girati cu ea vreun imprumut la banca.
Succes.
av. M.Hornea
Obligatia de detinere CF va revine in situatia in care intentionati tranzactionarea./
inchirierea edificiului ridicat
Va multumesc mult, doamna avocat.

Un singur lucru nu inteleg:
hornea alina a scris:

Doar in Ardeal este obligatoriu, in Regat deocamdata nu

Cum adica, nu suntem toti romani, supusi acelorasi legi? Adica daca am casa in Cluj, sunt obligat sa o intabulez, pe cand daca este in Slatina, nu?
Dar daca este casa in Resita? In Iasi?
Stiu eu ceva ca acum 200 de ani in fostul imperiu austro-ungar se tineau carti funciare, iar in Regat nu, dar nu inteleg legatura intre asta si obligatia de a inscrie in CF un imobil edificat in 2010 in Romania (nu conteaza in ce provincie istorica). Imi scapa mie ceva, poate vreun drept suplimentar al ... primariilor transilvanene?
Va multumesc inca odata!
p.s. Casa nu e nici in fostul Regat, nici in Ardeal? Ce ma fac?
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot afla numarul cadastral si numarul de carte funciara al unui imobil nicoleta_85 nicoleta_85 Buna, As dori sa obtin un extras de carte pentru informare cu privire la un imobil din Buc. Pe formularul de la OCPI trebuie completat si numarul ... (vezi toată discuția)
In anul 2019 am imprumutat o suma de bani unei persoane care ... buky buky In anul 2019 am imprumutat o suma de bani unei persoane care a girat, cu acte notariale, cu un imobil care conform extractului de carte funciara era format din ... (vezi toată discuția)