avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari

Buna ziua.
Sunt din Hunedoara si pe 20.11.2009 am cumparat un apartament semifinisat in Com. Floresti-Cluj. In aceeasi zi am mers si la asociatia de proprietari sa discut cu administratorul , dar am ramas socata despre metodologia de plata aplicata aici si doresc sa va consult in acest sens:
-aveam deja de plata vreo 40 ron desi in aceea zi il cumparasem de la dezvoltator , dar era cineva acolo si din partea dezvoltatorului care a comsimtit la plata sumei respective.
-pasul urmator: mi-a spus ca ma trece cu 2 persoane la taxe , desi eu am cumparat apartamentul pt fiul meu minor care locuieste cu mine in Hunedoara si va locui acolo din 2011 cand va fi student , i-am spus ca nimeni nu va locui pana atunci pt ca nu este nici finisat .
Raspunsul administratoarei :
'' Va trec cu o persoana" , am replicat pt. ca mi se pare incorect , nimeni nu locuieste acolo.
In Hunedoara at cand nu locuiesti in apartament ai dreptul sa faci cerere si te scuteste de la plata pe lunile respective . Am citit pe net tot ceva asemanator .
Care este adevarata metodologie dupa care se platesc taxele comune la asociatiile de proprietari?Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:42, 5 Mai 2010
Lege nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari


Art. 47. - Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.
Art. 48. - (1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
(2) Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu

Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil
bitzaf a scris:


Care este adevarata metodologie dupa care se platesc taxele comune la asociatiile de proprietari?Ce ma sfatuiti sa fac?


chiar daca nu sta nimeni acolo puteti fi scutita de la plata cheltuielilor
pe persoana dar veti avea de platit cheltuielile pe cota indiviza conform celor descrise mai sus.
faceti cerere de scutire de la plata cheltuielilor pe persoana (cu motivatia ca nu sta nimeni acolo) iar daca vi se vor pune in circa aceste cheltuieli aveti posibilitatea de a face contestatie in 10 zile de la data afisarii intretinerii (in dublu exemplar, pe exemplarul dvs sa vi se puna data si numarul inregistrarii) si la care trebuie sa vi se raspunda in 7 zile de catre presedintele asociatiei de proprietari. in cazul in care si acest raspuns nu va satisface, puteti sesiza serviciul de relatii cu AP din cadrul primariei de care apartineti iar mai apoi in instanta
Conform Legii 230/2007 si HG.1588/2007

1. Cheltuielile care se impart pe numar de persoane si de care Dv. trebuie sa fiti scutita total, cu conditia sa faceti o cerere scrisa in sensul ca in apartament nu locuieste nimeni si pe ce perioada, sunt: energia electrica, gazele (daca nu aveti contor individual), salubritatea, apa (daca nu aveti apometre montate in apartament). In cerere specificati ca solicitarea Dv. de a fi scutita de la acest fel de cheltuieli se bazeaza pe HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii 230/2007
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
..................
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

Indiferent daca au comitet executiv sau nu, daca s-a intrunit AG a proprietarilor sau nu aceasta limita de "cel putin 15 zile / luna" trebuie respectata.

2. In rest, platiti toate cheltuielile impartite pe cota-parte indiviza (pe suprafata) care sunt: caldura (daca nu aveti repartitoare de costuri montate pe calorifere), caldura la comun (care se plateste indiferent daca se consuma individual sau nu), cheltuielile administrative, salariile, reparatiile, fondul de rulment, fondul de reparatii, pierderile de apa, interfonul, paza video..
3 Ce v-a scris pe chitanta atunci cand ati platit cei 40 lei? Ce reprezinta aceasta suma?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari - cheltuieli comune auricaa auricaa Buna ziua. Am un apartament proprietate personala, in care nu locueste nimeni, fiind plecata in strainatate de mai multi ani. Ce cheltuieli comune sunt ... (vezi toată discuția)
Locuinta de vacanta - ra carmenbucur carmenbucur Titlu : Locuinta de vacanta - care sunt cheltuielile corecte de achitat ??? Am o locuinta de vacanta, o garsoniera la munte, dar acolo ajung destul de ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Buna ziua,va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la ... (vezi toată discuția)