avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere mostenire printr-o cerere adresata instantei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere mostenire printr-o cerere adresata instantei

doresc sa deschid mostenirea printr-o cerere adresata instantei pentru a reduce costurile notariale mari. exista un model pentru aceasta actiune? instanta competenta este cea de la ultimul domicilliu al defunctului....insa e judecatoria sau tribunalul? bunurile care compun masa sunt o casa( bun comun al sotilor) si un teren.
mentionez ca nu exista neintelegeri intre mostenitori, cei doi frati si mama lor, respectiv sotia defunctului.
procedura aceasta in ce consta:
1. o cerere adresata instantei, motivata in fapt si drept
2. o infatisare privind expunerea intelegerii mostenitorilor.
3. pronuntarea unei hotarari privind mostenirea ??? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters126583 , utilizator 23:23, 9 Mai 2010
ar trebui sa rugati un avocat sa va faca actiunea si tranzactia...dac ziceti ca sunteti de acord.
daca vreti sa facti de unul singur , fara avocat s-ar putea sa dureze mult timp si sa va coste in final mai mult decat va asteptati.
Atat dezbaterea , cat si iesirea din indiviziune pot avea loc in fata instantei de judecata, cand exista drepturi litigioase ( insa taxa judiciara de timbru va fi platita separat pentru fiecare operatiune in parte ).
Tranzactia cu privire la imparteala , prezentata la prima zi de infatisare , permite restituire in integralitate a taxei judiciare de timbru .(altminteri, va fi recuperata jumatate din valoarea acesteia).

Invoiala va fi consfintita intr-o hotarare de expedient.


buna ziua .
instanta de judecata poate fi investita cu o actiune de partaj succesoral . taxa de timbru este in cuantum de 3% din masa succesorala . daca partile incheie tranzactie , intr-adevar se va restitui integral taxa judiciara de timbru .
daca partile solicita si constantarea calitatii de succesori , se va plati taxa de timbru separat si pentru acest capat de cerere .
Nu se evalueaza bunurile masei succesorale de catre un expert, pentru a se putea aprecia valoarea taxei de timbru? Sau pentru stabilirea calitatii de mostenitor, la cereri de partaj corespunde 3% la valoarea masei partajabile.
"Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru se face de catre instanta de judecata sau, dupa caz, de Ministerul Justitiei."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In legatura cu divortul si partajul monica38 monica38 Cererea pentru partaj o depun cand este infatisarea pentru divort? De incheiat tranzactie nu cred ca poate fi vorba, abia am reusit sa intru in posesia ... (vezi toată discuția)
Partaj matza00 matza00 ce acte-ti trebuiesc pt partaj in cazul in care inca de la prima infatisare exista intelegerea si tranzactia redactate?putem termina de la prima infatisare ... (vezi toată discuția)
Despre legea 192/26 mai 2006(medierea) se poate solutiona un partaj prin mediere ? avraj avraj Art.61 (1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii,solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc la initiativa partilor.........cu privire la ... (vezi toată discuția)