avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu am contract de muncã
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu am contract de muncã

Neaţa. Problema mea vine c-am aşa. În data de 23 februarie, am început să lucrez la un fast food, atunci cerându-mi să aduc copie de Bi, certificat de naştere şi carte de muncă.
Atunci urmând să mi se facă un contract şi carte de muncă, dar nici până astăzi nu s-a întâmplat asta.
Cui trebui să mă adresez în situaţia asta şi dacă îmi pot lua banii pe luna aprilie şi pe mai căci pe celelate mi-am luat cu ţârita.Mulţumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Rulzz , utilizator 13:17, 5 Mai 2010
Va adresati ITM cu o sesizare. Ulterior daca problema nu se solutioneaza, faceti o actiune in instanta.
Daca ati fost primit la munca fara incheierea unui contract de munca si, ca urmare a acestui fapt, evident, nu beneficiati de drepturile specifice salariatilor, la care ar fi fost indreptatit (vechime in munca, stagii de cotizare etc.), puteti face dovada existentei raportului de munca prin orice mijloc de proba cum ar fi – inscrisuri (evidente contabile sau orice alte evidente in care sunt trecute drepturile banesti primite), inceputuri de probe scrise, martori, prezumtii.
In acest sens, puteti sesiza ITM-ul local care are dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale, in ceea ce priveste incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca de munca.
Una din aceste masuri poate fi tocmai obligarea incheierii contractului individual de munca, de la data prestarii activitatii, daca din verificari rezulta ca s-a prestat munca la negru.

Daca, totusi, nici prin aceste modalitati persoana nu dobandeste recunoasterea vechimii in munca, atunci poate apela la instanta judecatoreasca competenta.
Pe baza de probe – martori, inscrisuri, interogatorii, probarea prestatiilor efectuate, prezumtii - , instanta poate sa oblige angajatorul la plata drepturilor salariale si a contributiilor datorate catre fondurile de asigurari si la completarea corespunzatoare a carnetului de munca.
Sesizati oficial ITM responsabil
Daca nu se rezolva,ramane varinata actionarii in instanta a angajatorului ,daca detineti probe temeinice
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
ynocentta, utilizator
Martorii ar fi restul lucrătorilor din firmă care bine înţeles nici ei nu au ontract, dar o parte din aceştia nu or să recunoască faptu că s-a lucrat la negru. Ar mai fi varianta camerelor de supraveghere din magazin dacă se poate folosi sau vânzătorii magazinelor din zonă. dar problema e că nu dau de nici o modalitate de contact a ITM bucureşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii salariale fara cim ContSters96141 ContSters96141 Socrul meu a lucrat pentru o firma privata ca mecanic locomotiva din 01.11.2006 pana in 01.02.2009. In februarie a incetat activitatea deoarece avea de ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu mi-a facut cim ContSters96018 ContSters96018 Buna ziua , Iata povestea mea adevarata si ce mi s-a intamplat. Fiind tanar si nestiind , m-am angajat la o firma unde am lucrat 8 luni fara sa-mi faca ... (vezi toată discuția)
Proces? ghiuvy2005 ghiuvy2005 Buna ziua, Am tinut contabilitatea la 2 firme ale aceluiasi patron, la negru, fara act intre noi.Respectivul imi datoreaza si in prezent din 2008 o suma de ... (vezi toată discuția)