avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu mi-a facut CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu mi-a facut CIM

Buna ziua ,

Iata povestea mea adevarata si ce mi s-a intamplat. Fiind tanar si nestiind , m-am angajat la o firma
unde am lucrat 8 luni fara sa-mi faca CIM . In vremea respectiva nu i-am dat importanta pt ca m-am
angajat la o alta firma. Nici nu era o problema daca nu ajungeam pe la CAS dupa doi ani pt a-mi elibera
un card european de sanatate, si aici la CAS surpriza, nu mi se poate emite cardul pt nu am cinci ani
fara intrerupere a platii cotiztaiei. Astfel am fost nevoit sa achit din buzunar suma de 264 Ron pt cele 8 luni
in care practic am fost cica angajat. Intrebarea pot sa mai fac ceva sa-mi recuperez bani de la "angajator"??
In urma unei concorbiri telefonice administratorul firmei mi-a spus cu ton calm ca "asa ai patit " si ca"imi pare rau de tine "? , raspuns care m-a pus pe ganduri , si m-am hotarat sa incerc sa fac ceva sa nu pateasca si alti la fel.
Va multumesc pt orice sfat.
Cu respect ,
Atti
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 14 Iulie 2009
1. Faceti o sesizare la ITM de care apartine firma la care ati lucrat fara CIM.
2. In urma controlului, ITM stie ce sa faca. Daca se confirma cele spuse de dvs. il va obilga pe angajator, dupa ce plateste o amenda semnificativa, sa va incheie CIM retroactiv.
Sesizati Inspectoratul teritorial de munca in legatura cu faptul ca societatea respectiva desfasoara activitate ilegala, cu persoane care presteaza munca fara a le fi fost intocmite forme legale. Daca situatia a fost una care s-a repetat si cu alte persoane la acelasi angajator, fapta poate constitui infractiune. Daca fostul angajator a efectuat retineri din suma pe care v-o datora, cu titlul de contributie catre fondul CAS si catre fondul de somaj si nu le-a declarat si virat bugetelor speciale, este o alta infractiune.
Daca o persoana a fost primita la munca fara incheierea unui contract de munca si, ca urmare a acestui fapt, evident, nu beneficiaza de drepturile specifice salariatilor, la care ar fi fost indreptatita (vechime in munca, stagii de cotizare etc.), se poate face dovada existentei raportului de munca prin mijloace de proba cum ar fi – inscrisuri (evidente contabile sau orice alte evidente in care sunt trecute drepturile banesti primite), inceputuri de probe scrise, martori, prezumtii.
Una din masurile pe care le pot da inspectorii ITM poate fi tocmai obligarea incheierii contractului individual de munca, de la data prestarii activitatii, daca din verificari rezulta ca s-a prestat “munca la negru”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru prezenta servici arakys arakys Buna ziua! Angajatorul nu-mi plateste orele lucrate suplimentar. Pentru a dovedi acest fapt, singura evidenta este Caietul de Prezenta/Predare-Primire a ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii salariale fara cim ContSters96141 ContSters96141 Socrul meu a lucrat pentru o firma privata ca mecanic locomotiva din 01.11.2006 pana in 01.02.2009. In februarie a incetat activitatea deoarece avea de ... (vezi toată discuția)
Inscrieri cartea de munca Buna ziua.In cazul in care o persoana lucreaza part-time la 2 firme, 6 ore/zi si 4 ore/zi ,se inscriu ambele posturi in cartea de munca?La stabilirea vechimii ... (vezi toată discuția)