Socrul meu a lucrat pentru o firma privata ca mecanic locomotiva din 01.11.2006 pana in 01.02.2009.
In februarie a incetat activitatea deoarece avea de recuperat salariul din luna noiembrie - 3 luni si diurna pe tot anul 2008. El fiind pensionar i s-a spus ca nu are prioritate la plata si ca va primi banii mai tarziu.
Nu a primit nimic pana acum.
Dorind sa il dea in judecata pe patron a cerut actele de munca si a descoperit ca contractul lui de munca a expirat pe 01.11.2008 (a fost incheiat initial pe 1 an pana in 01.11.2007 cu prelungire automata). El nu a stiut ca nu mai are contract de munca si a lucrat asteptand salariul.
Din nefericire orele lucrate nu i le mai plateste acum. Ce poate face? In situatia lui sunt si alti colegi. Cum poate dovedi ca trebuie sa i se dea acei bani?
Sa faca o sesizare la ITM de care apartine firma. Daca cele spuse se confirma ITM il poate amenda pe angajator (pentru munca "la negru") si il va obliga sa incheie CIM pe toata perioada din urma si sa plateasca salariile cuvenite.
Buna ziua,
cred ca rezolvarea este la instanta; ITM-ul nu cred ca poate face mai mult decat sa aplice o amenda;
la instanta, chiar daca nu s-a semnat contract de munca, daca se face dovada ca raportul de mca s-a desfasurat asa cum ati explicat aici atunci veti obtine banii respectivi;
dovada se poate face cu inscrisuri ( orice hartii care dovedesc faptul ca munca a fost prestata) martori si/sau interogatoriu.
Daca o persoana a fost primita la munca fara incheierea unui contract de munca si, ca urmare a acestui fapt, evident, nu beneficiaza de drepturile specifice salariatilor, la care ar fi fost indreptatita (vechime in munca, stagii de cotizare etc.), se poate face dovada existentei raportului de munca prin mijloace de proba cum ar fi – inscrisuri (evidente contabile sau orice alte evidente in care sunt trecute drepturile banesti primite), inceputuri de probe scrise, martori, prezumtii.
Un rol important, in acest sens, il pot avea inspectorii de munca, care controleaza modul in care sunt respectate prevederile referitoare la relatiile de munca.
In temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din Legea nr.108/1999 inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri – la sesizare sau din oficiu - atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale, in ceea ce priveste incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca de munca, in cazul nostru.
Una din aceste masuri poate fi obligarea incheierii contractului individual de munca, de la data prestarii activitatii, daca din verificari rezulta ca s-a prestat “munca la negru”.
O alta varianta ar fi actionarea in judecata a angajatorului.
Oricum, chiar daca nu a fost incheiat CIM, sau mai bine zis CIM a incetat fiind incheiat pe perioada determinata, angajatorul este obligat sa achite drepturile salariale.
Daca nu face acest lucru de buna voie, va ajuta instanta de judecata. Fiind un litigiu de munca, competenta apartine tribunalului, iar actiunea este scutita de taxa de timbru si de timbru judiciar.
Perioada de proba
Ezeki
Buna ziua! Am si eu o nedumereire legata de o perioada de proba. In urma cu 2 saptamani am aplicat la un job si am vorbit cu cineva din conducere. Acesta mi-a ... (vezi toată discuția)