avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba

Buna ziua! Am si eu o nedumereire legata de o perioada de proba. In urma cu 2 saptamani am aplicat la un job si am vorbit cu cineva din conducere. Acesta mi-a explicat cum sta treaba iar eu am ramas sa vad despre ce este vorba.(in aceeasi zi) Timp de 2 saptamani am mers la job, 9h/zi ca, mai apoi, sa aflu ca nu sunt platit pentru aceste zile. La inceput acesta mi-a spus ca este vorba doar despre o saptamana. Mentionez ca nu am semnat nimic doar am dat o copie de buletin. Cum trebuie sa procedez ?
Cel mai recent răspuns: GROSU RODICA , Consultant resurse umane 10:50, 16 August 2016
Chiar daca sunteti in perioada de proba, trebuie incheiat un contract individual de munca.
Nu am incheiat nimic
E simplu de tot : ati muncit la negru. Colegul Iulian Manea v-a explicat foarte clar. Si pentru o ora perioada de proba se incheie, obligatoriu contract individual de munca. Puteti reclama angajatorul la ITM, pentru neintocmirea CIM, si/sau puteti actiona angajatorul in instanta. Poate cu urmatoarea ocazie nu veti mai munci, nici de proba, fara a semna un CIM. Numai bine !
Ezeki a scris:

...... Cum trebuie sa procedez ?


Pentru munca la negru, sesizati ITM-ul din raza caruia are sediu social acel angajator.

Sesizarea va contine datele dvs de idetificare si descrierea situatiei faptice.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca
....
Va multumesc tuturor pentru ajutorul acordat! Nu stiu daca sa il reclam la ITM, voi ce a-ti face ?

Alte discuții în legătură

Contract de munca valls valls Buna ziua, Am fost angajat in aprilie iar dupa 90 de zile de proba cat era in contractul de munca am fost fortat sa imi dau demisia. Este ok? Nu a fost ... (vezi toată discuția)
Angajare emy2001 emy2001 Buna ziua,am o mare rugaminte,perioada de proba poate fi 7 zile lucratoare a 8 ore si neplatita?Cum poti determina angajatorul sa-ti faca contract de munca si ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)