avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba

Buna ziua! Am si eu o nedumereire legata de o perioada de proba. In urma cu 2 saptamani am aplicat la un job si am vorbit cu cineva din conducere. Acesta mi-a explicat cum sta treaba iar eu am ramas sa vad despre ce este vorba.(in aceeasi zi) Timp de 2 saptamani am mers la job, 9h/zi ca, mai apoi, sa aflu ca nu sunt platit pentru aceste zile. La inceput acesta mi-a spus ca este vorba doar despre o saptamana. Mentionez ca nu am semnat nimic doar am dat o copie de buletin. Cum trebuie sa procedez ?
Cel mai recent răspuns: GROSU RODICA , Consultant resurse umane 10:50, 16 August 2016
De fapt, salariatii completeaza o fisa de identitate unde sunt mentionate aspecte legate de raportul de munca.
Buna ziua, Dle Ezeki,

am sesizat lipsa dvs de informare privind perioada de proba la care ati fost supus, insa, pentru a va fi clare niste reguli referitoare la aceasta perioada, va informez ca:

*Pentru verificarea aptitudinilor salariaţilor, la încheierea contractului individual de muncă se vor putea stabili perioade de probă (acestea difera in functie de postul ocupat si de durata contractului individual de munca, insa se stabilesc cu respectarea prevederilor legale in vigoare si separat pentru funcţiile de execuţie şi funcţiile de conducere);

*In timpul perioadei de proba angajatul si angajatorul se bucura de toate drepturile si au toate obligatiile ce decurg din contractul individual de munca incheiat si din dispozitiile legale aplicabile;

*Pe toata durata perioadei de proba specificata in contractul de munca incheiat, compania are posibilitatea sa verifice aptitudinile salariatului, iar salariatul are posibilitatea acomodarii cu cerintele postului ocupat; In aceasta perioada atat angajatul cat si angajatorul au dreptul sa solicite printr-o notificare scrisa, incetarea relatiilor de munca, fara preaviz;

*Înainte de expirarea perioadei de probă sau la sfârşitul acesteia,angajatorul va întocmi formalităţile prevăzute pentru definitivarea pe post sau încetarea raporturilor de muncă, după caz, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare.

In concluzie chiar daca nu ati corespuns postului, angajatorul trebuia sa va fi incheiat contract de munca mai inainte cu o zi de data inceperii activitatii, sa va inregistreze contractual in registrul electronic de evidenta a salariatilor, sa-l transmita catre ITM, si sa va plateasca ulterior pe toata durata perioadei de proba / perioada lucrata (inclin sa cred insa ca ati muncit la negru - aceasta fapta va fi sanctionata de catre ITM daca faceti plangere impotriva angajatorului ).

Pentru viitor ar fi bine sa stiti ca orice angajator serios si care are intentia de a va incheia un contract de munca va va solicita un minim de acte necesare la angajare, respectiv:
*Copie CI;
*Copie act de studii,
*Fisa aptitudine emisa de medicina muncii din care sa reiasa ca sunteti apt de munca;
*Cazier judiciar (daca va va fi data in grija gestiune sau daca veti lucra cu bani ex. pt functia de casier).

Va sugerez sa-i solicitati angajatorului dvs in scris plata zilelor lucrate, dar si o copie dupa contractul dvs de munca, si daca refuza, sa-i formulati plangere la ITM.


Sper ca am putut sa va fiu de folos si sa va lamuresc.

O zi buna,

Rodica Grosu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca valls valls Buna ziua, Am fost angajat in aprilie iar dupa 90 de zile de proba cat era in contractul de munca am fost fortat sa imi dau demisia. Este ok? Nu a fost ... (vezi toată discuția)
Angajare emy2001 emy2001 Buna ziua,am o mare rugaminte,perioada de proba poate fi 7 zile lucratoare a 8 ore si neplatita?Cum poti determina angajatorul sa-ti faca contract de munca si ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)