avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... reincredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

reincredintare minor

Am urmatoarea problema
Am un baietel in virsta de 11 ani care a fost incredintat de justitia ROMANA SUBLINIEZ MAMEI LUI IN URMA cu 5 ani. Eu am primit drept de vizitare 2 weekenduri pe luna si 2 saptamini de sarbatori si vacanta de vara. La momentul emiterii hotararii copilul si mama lui locuiau un bucuresti. Dupa circa un an fara stirea mea s+au mutat in baia mare. apoi acum aproximativ 2 ani TOT FARA STIREA MEA s-au stabilit in AUSTRIA. Aproximativ un an sa spunem ca a incercat sa respecte pe cit possibil programul de vizitare in sensul ca de sarbatori si in vacanta in aducea la ARAD de unde eu il preluam si-l aduceam la bucuresti.
Anul acesta a refuzat sa-l aduca de sarbatori (craciun si paste) cu toate ca de Paste copilul a fost in romania. Nu voi mai intra in detalii legate de faptul ca minorul nu evolueaza bine pe plan scolar, urmand din cauza neacomodarii cu tara respectiva ca minorul sa urmeze o scoala profesionala, lucru pe care nu il pot accepta eu provenind dintr+o familie de intelectuali. Am intrat cam mult in amanunte , intrebarile ar fi
1. in primul rand un avocat cu experienta dovedita in astfel de cazuri
2. cum pot obtine reincredintarea minorului?
3. ambasada romaniei se poate implica in efectuare unei anchete sociale?
4. cum pot obtine respectarea programului de vizita
5 durata si costul unei actiuni in instanta
6. cel mai important procesul se va desfasura in romania?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 15:35, 17 Iunie 2010
buna ziua .
procesul se va desfasura in romania.
dar pt. o astfel de actiune , prin care se cere modificarea masurii de incredintare a minorului , tb. sa existe motive temeinice , care sa demonstreze ca mentinerea lor la acest parinte ar avea consecinte daunatoare bunei lui dezvoltari fizice , cresterii si educarii lor .

eu v-as recomanda sa o actionati in instanta pe fosta sotie , solicitand instantei sa vi se acorde dreptul de a avea legaturi personale cu minorul . aceasta actiune se introduce in instanta in cazul in care parintele caruia nu i s-a incredintat minorul dar care are un program stabilit de vizitare a acestuia , este impiedicat de cel care are copilul in intretinere, sa-si exercite aceste drept.

tot astfel puteti face plangere pt. nerespectarea hotararilor judecatoresti .
este greu sa castigati in instanta acest tip de actiune
pentru neexecutarea hotararii judecatoresti,puteti formula plangere penala, mai ales ca minorul este plecat in strainatate fara acordul d-tra.
dragos.toscuta a scris:

Am urmatoarea problema
Am un baietel in virsta de 11 ani care a fost incredintat de justitia ROMANA SUBLINIEZ MAMEI LUI IN URMA cu 5 ani. Eu am primit drept de vizitare 2 weekenduri pe luna si 2 saptamini de sarbatori si vacanta de vara. La momentul emiterii hotararii copilul si mama lui locuiau un bucuresti. Dupa circa un an fara stirea mea s+au mutat in baia mare. apoi acum aproximativ 2 ani TOT FARA STIREA MEA s-au stabilit in AUSTRIA.


Mama minorului, avand o decizie de incredintare a copilului definitiva si irevocabila, a putut sa ii faca pasaport fara acordul dvs. si sa paraseasca Romania fara sa va solicite un acord in acest sens. Cand subliniati ca a facut asta fara stirea dvs. va referiti la solicitarea unui acord sau pur si simplu vreti sa subliniati ca, la acel moment, nu v-a informat de planurile sale (desi nu era obligata sa o faca in avans dar pare ca a facut-o ulterior incercand oarecum sa respecte programul de vizita)?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
DanDaniel, utilizator
chiar daca parintele caruia i s-a incredintat minorul prin hj , poate iesi din tara cu acesta fara a fi necesar acordul celuilalt parinte, exista obligatia prevazuta de lege de a-i aduce la cunostinta parintelui care beneficiaza de drept de vizitare al minorului , despre modificarea adresei de domiciliu a acestuia .

user-ul mentioneaza in mod expres, ca fosta sa sotie nu i-a comunicat noul domiciliu al minorului , procedand la schimbarea acestuia fara a-l instiinta in acest sens.
or, in acest caz sunt aplicabile prevederile codului penal - nerespectarea hj .
tot astfel, asa cum am mai recomandat user-ul o poate actiona in instanta pe fosta sa sotie, pt. acordarea dreptului de a avea legaturi personale cu minorul .
Din intamplare am dat peste acest subiect care ma priveste direct si personal, deoarece eu sunt mama minorul despre care se discuta aici.
Eu am anuntat prin scrisori recomandate adresa unde se poate vizita minorul si am dat numarul de telefon la care poate fi cautat, apoi minorul are rezultate f bune la invatatura si s-a acomodat f bine, paratul in 2 ani de cand minorul este in Austria a sunat de 2 ori si a vb cu copilul prin messenger(numai injuraturi la adresa mea) in acest caz ce spune legea?
Copilul nu vrea sa mearga la tatal lui, deoarece acesta consuma bauturi alcoolice si il ia la bataie pe copil de cate ori merge la el. Eu nu i-am interzis niciodata sa aiba legaturi cu copilul,dar eu m-am recasatorit si am fost gravida din aceasta cauza nu am adus copilul in tara, dar l-am rugat sa vina sa-l ia si nu a dorit acest lucru.
Pana la ce varsta a copilului trebuie sa respectam hotararea judecatoreasca?

Alte discuții în legătură

Pot scoate copilul din tara?pot sa il pierd? ana1990 ana1990 As avea si eu cateva intrebari.Sunt divortata din 2011 copilul(acum in varsta de 9 ani) imi este incredintat mie spre \\\\"crestere si educare\\\\" iar tatal ... (vezi toată discuția)
Stabilire in afara tarii cu minor - ajutor ! myangel myangel Buna ziua. Am o prietena divortata, careia i-a fost incredintata fetita definitiv si irevocabil. Divortul a fost in urma cu trei ani. Tatal nu a deschis ... (vezi toată discuția)
Pot locui cu copilul in alta tara? alyadavid alyadavid In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere. In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, ... (vezi toată discuția)