avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot scoate copilul din tara?Pot sa il pierd?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot scoate copilul din tara?Pot sa il pierd?

As avea si eu cateva intrebari.Sunt divortata din 2011 copilul(acum in varsta de 9 ani) imi este incredintat mie spre "crestere si educare" iar tatal are dreptul la vizita cu ridicarea minorului astfel: primul si al treilea weekend,toata luna august,doua saptamani in vacanta de iarna(ambele sarbatori de iarna fiind la el),primele 3 zile din vacanta intersemestriala si primele 3 zile din vacanta de Pasti.El s-a recasatorit la scurt timp dupa divort.As dori sa il duc in excursii in strainatate dar fara sa ii afecteze programul de vizitare pentru ca nu vreau sa imi creez probleme.
intrebarile ar fi urmatoarele:
1.Imi trebuie aprobarea tatalui pentru ai putea face pasaportul?
2.Dupa implinirea varstei de 10 ani poate sa imi ia copilul?(vrea cu orice pret acest lucru)
3.In cazul in care inainteaza proces pentru copil dupa implinirea varstei de 10 ani,faptul ca am o relatie cu cineva si nu suntem inca casatoriti ar avea vreo influenta in acest caz?(copilul are toate contitiile necesare)
4.Este normal ca ambele sarbatori de iarna sa fie doar la un parinte an de an?
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
ana1990, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana1990 , utilizator 23:55, 21 Iulie 2014
Daca in hotararea de divort scrie ca va este incredintat spre crestere dvs si nu se specifica si programul minorului, apreciez ca puteti face copilului pasaport fara probleme..
Dupa implinirea varstei de 10 ani copilul va fi intrebat de instanta cu ce parinte vrea sa stea si daca spune ca vrea la tata, atunci veti primit custodie comuna cu stabilirea domiciliului la tata.
Faptul ca aveti o relatie de concubinaj cu alt barbat nu afecteaza in nici un fel aprecierea instantei cata vreme nu e o relatie promiscua, nu sunteti o mama denaturata si concubinul este un om serios si responsabil.
Daca doriti, puteti face cerere sa fie modificat programul de vizita in perioada sarbatorilor dar trebuie sa aduceti argumente logice
Tatal are doar drept de vizita si nu custodie comuna.Puteti sa i faceti pasaport si sa parasiti tara fara consimtamantul talaui minorului.
Daca tatal doreste sa i se incredeinteze copilul,instanta va hotari.Copilul v a fi audiat si intrebat la cine vrea sa stea.
Nu are nici o influenta negativa concubinajul atata timp cat impreuna ii oferiti copilului cele mai bune conditii.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
ContSters325089, utilizator
Pt obtinerea pasaportului si pt trecerea frontierei impreuna cu minorul nu va este necesar acordul tatalui, cat timp aveti HJ de incredintare a minorului.
La serviciul pt pasapoarte mergeti cu acea HJ, in original si copie.
[ link extern ]
La frontiera veti prezenta pasaportul si/sau cartea de identitate valabile, dupa caz, precum si hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila (pe care o detineti) prin care minorul v-a fost incredintat spre crestere si educare, in original si fotocopie.
Tatal este liber sa deschida actiune pt exercitarea AP in comun si stabilirea domiciliului minorului la dansul; daca prima se obt usor, fiind necesar doar sa ceri, schimbarea domiciului se va dispune daca este in interesul copilului.
Cred ca minorul ar trb sa-si doreasca aceasta schimbare de domiciliu la fel de mult ca tatal...
Avand in vedere ca tatal se arata dornic de o noua act. in instanta, poate ar trb sa profitati si sa mergeti cu copilul in vacante in afara Ro acum, cat aveti acea HJ.
Relatia de concubinaj nu are impact negativ in cazul unui eventual proces, nu va faceti griji.
Cat despre programul de vizita...este standard; eu sunt in posesia unui progr de vizita care stabileste ca ziua de nastere a minorului sa fie sarbatorita in fiecare an alaturi de ambii parinti. Deci parintele nerezident, vrea/nu vrea, este obligat sa vina B-) (cel putin teoretic).
Va doresc succes!

Va multumesc pentru raspunsuri.Dar faptul ca actuala lui sotie este judecatoare poate influenta cu ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces custodie minor dariusandrei10 dariusandrei10 buna seara. am mare nevoie de un sfat. am hotarat sa ma despart de prietena mea cu care am trait in concubinaj prea multi ani.dupa cateva luni am aflat ca este ... (vezi toată discuția)
Instiintare parinte magdacj magdacj Buna ziua, Am o intrebare cu care va rog sa ma ajutati. Sunt divortata de 10 ani si acum locuiesc in Cluj (copilul este la parintii mei in Falticeni, o fetita ... (vezi toată discuția)
Drept vizita la minor solenza solenza buna ziua.am o colega care a divortat acum cateva luni.in urma intelegerii in fata judecatorului si a sentintei de divort s a stabilit domiciliul copilului ... (vezi toată discuția)