avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul tehnic afecteaza intrarea in concediul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul tehnic afecteaza intrarea in concediul prenatal sau la acordarea indemnizatiei de crestere copil de pana la 2 ani?

mai am o saptamana si putin si pot intra in prenatal , vreau sa stiu dc societatea are dreptul de a ma baga in somaj tehnic si dc da,dupa acea saptamana pot intra in concediul la care am dreptul?
Cel mai recent răspuns: crisn , utilizator 16:07, 5 Mai 2010
1. Perioada de "somaj tehnic" este luata in calcul pentru concediile medicale si de maternitate,asa cum spune OUG 4/2010:
Art.1 (8) Pentru stabilirea şi calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada prevăzută la alin. (1). În situaţia în care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (3) este corespunzător unei fracţiuni de lună, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada respectivă, corespunzător fracţiunii de lună.

2. Perioada de "somaj tehnic" este perioada asimilata celor 12 luni premergatoare nasterii, asa cum spune OUG 148/2005:
Art.1 (2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

3. Ar fi bine daca angajatorul ar intelege sa nu va mai suspende CIM pentru o saptamana pentru ca ar fi mai complicat pentru el sa inceteze suspendarea CIM, adica ar fi o munca in plus.
4. In momentul in care primiti certificatul medical pentru concediu de maternitate il prezentati la angajator si apoi este problema luicum se descurca.

pt saptanama aceea imi iau medical si dupa intru in concediu prenatal,mai pot sa ma bage in somaj tehnic?si dc iei isi intrerup activitatea eu de unde imi iau banii?
Puteti sa intrati si in medical. Indemnizatia este platita de angajator ca doar nu pune lacatul la usa si pleaca toata lumea. Cineva din sectoarele financiar-contabilitate si resurse umane tot va mai fi prin unitate.
ok,multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic si indemnizatia de maternitate izulica izulica Sunt gravida in 5 luni si vreu sa stiu daca somajul tehnic si concediul medical in sarcina afecteaza indemnizatia de maternitate.Sunt angajata din 5 oct 2009 ... (vezi toată discuția)
Mod calcul concediu medical Mihaela55 Mihaela55 Buna ziua! Ma puteti ajuta va rog sa calculez concediul medical pe care ar trebui sa il primesc aferent lunii ianuarie anul curent? Salariul brut il am de ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic adimicu adimicu Buna ziua, Perioada de somaj tehnic se considera vechime in munca? Ce altceva implica somajul tehnic? Va multumesc foarte mult (vezi toată discuția)