avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj tehnic si indemnizatia de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj tehnic si indemnizatia de maternitate

Sunt gravida in 5 luni si vreu sa stiu daca somajul tehnic si concediul medical in sarcina afecteaza indemnizatia de maternitate.Sunt angajata din 5 oct 2009 cu contract de munca cf.art.12 codul muncii si am fost in somaj tehnic astfel:19.10-14.11.2009;1-9.04.2010;17-28.05.2010;14-28.06.2010.Pe carnetul de munca mai am 9 luni cu intrerupere din 13.06.2009 pana in 5.10.2009 si vreau sa imi iau medical deoarece nu pot face fata serviciului.Cum ma afecteaza toate acestea si ce solutii am pt abeneficia de indemnizatia pt cresterea copilului?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:54, 21 Iunie 2010
1.Din OUG 4/2010:
Art.1 (8) Pentru stabilirea şi calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada prevăzută la alin. (1). În situaţia în care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (3) este corespunzător unei fracţiuni de lună, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada respectivă, corespunzător fracţiunii de lună.

2. Din OUG 148/2005:
Art.1 (2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii; (aici intra toate concediile medicale, inclusiv cel de maternitate).
...
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii; (aici intra perioada de "somaj tehnic").

3. Asadar somajul tehnic si concediile medicale va afecteaza indemnizatia de maternitate numai ca suma. La fel si pentru indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani.
4. Daca este necesar puteti sa va luati concediu medical. Sanatatea dvs. si a copilului este mai importanta decat banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul tehnic afecteaza intrarea in concediul prenatal sau la acordarea indemnizatiei de crestere copil de pana la 2 ani? crisn crisn mai am o saptamana si putin si pot intra in prenatal , vreau sa stiu dc societatea are dreptul de a ma baga in somaj tehnic si dc da,dupa acea saptamana pot ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic adimicu adimicu Buna ziua, Perioada de somaj tehnic se considera vechime in munca? Ce altceva implica somajul tehnic? Va multumesc foarte mult (vezi toată discuția)
Mod calcul concediu medical Mihaela55 Mihaela55 Buna ziua! Ma puteti ajuta va rog sa calculez concediul medical pe care ar trebui sa il primesc aferent lunii ianuarie anul curent? Salariul brut il am de ... (vezi toată discuția)