Buna Ziua,
AM avut o masina in leasing, iar in data de 17.03.2010 am avut un accident cu aceasta. S-a constatat dauna totala, urmand a fi despagubit. Problema este ca societatea de leasing (desi avea cunostinta despre accident) continua sa imi emita facturi. Intrebare: daca nu am mai avut folosinta masinii, este normal sa mi se emita in continuare, facturi?
Va multumesc!
Fiind o masina achizitionata in leasing, automat are si polita CASCO...in caz de dauna totala (accident din vina dvs.) se ofera o despagubire din care insa se scade valoarea de uzura si cea a epavei masinii, astfel incat suma rezultata este mai mica decat valoarea reala a acesteia; in cazul unui accident din vina altuia, dauna totala va fi constatata de societatea unde acesta are incheiata polita RCA (modalitatile de calcul sunt aceleasi). In ce priveste facturile emise, va sfatuiesc sa cititi cu atentie prevederile din contract (cele referitoare la incetarea de plin drept a contractului in caz de dauna totala).
Cu alte cuvinte, in caz de dauna totala, contractul inceteaza de drept, finantatorul urmand sa primeasca despagubirea si epava masinii; doar in situatia in care acest lucru nu se poate realiza dintr-o vina imputabila dvs., nu sunteti scutit de plata ratelor de leasing!
Leasingul inceteaza in momentul in care dosarul de dauna este definitivat si au fost platita despagubirea, daca in contract nu se specifica altfel, urmand ca in functie de suma despagubita si valoarea contractul de leasing (suma ramasa de platit) sa se faca regularizarea intre leasing si utiliztor.
Incercati sa vedeti care este stadiul dosarului de dauna si ce se va intampla cu epava, la cine ramane aceasta, pentru ca este foarte important de stiut pentru ca ea poate avea o valoare de pana la 25% din suma asigurata.
Dupa finalizarea dosarului de dauna, firma de leasing ar trebui sa va returneze banii platiti in perioada instrumentarii dosarului, daca in contractul de leasing nu este prevazut altfel. Depinde ce anume ati semnat in contractul respectiv.
E normal sa primiti facturi de la firma de leasing. Insa dupa ce firma de leasing isi va primi banii de la asigurare, epava ar trebui sa ajunga la dvs si eventual sa mai primiti si ceva bani.