avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... demisie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

demisie

va rog sa-mi spuneti, daca un administrator - contabil doreste sa plece cu demisie la zi, poate s-o faca ? Preavizul din CIM e de 15 zile. Se poate considera ca acesta a avut functie de conducere si sa i se ceara sa faca un preaviz de 30 de zile? Care e temeiul legal?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:09, 5 Mai 2010
Nu se poate presupune ca a avut functie de conducere pentru ca nu a avut.
A avut o functie executiva.
Bineinteles va putea pleca dupa ce va preda toata gestiunea cu raport complet. Asta trebuie urmarit in primul rand si nu numarul zilelor, aspect cu totul secundar.
Achiesez la cele sustinute anterior cu mentiunea ca, angajatorul/asociatia de proprietari, decide daca ii solicita respectarea preavizului stipulat in contractul individual de munca (care, in principiu este de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie - cum este si cazul Dvs.), sau il lasa sa plece a 2-a zi (la solicitare).
Doar intr-un singur caz, salariatul este indreptatit sa plece/sa demisioneze fara preaviz, si anume, "daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca" - art. 79 alin. 8 din Codul muncii, ceea ce, nu cred ca este cazul Dvs.
Succes.
Administratorul nu poate pleca a doua zi pentru ca este incarcat cu gestiunea asociatiei de care trebuie sa se descarce mai intai, indiferent de cum isi indeplineste sau nu angajatorul (asociatia de proprietari) obligatiile.
Daca plecarea administratorului se face cu intelegere, acesta poate pleca oricand. Sigur ca legal trebuie sa-si depuna demisia daca vrea sa plaeca. Dar, la fel de bine poate inceta contractul de munca prin intelegerea partilor la data stabilita de comun acord. Adica acolo unde oamenii discuta si cauta intre timp un alt administrator. Noul admin se prezinta, este angajat si preia de la cel vechi...
Faptul ca se depune o demisie astazi inregistrata acum 15 zile, tot de comun acord, iar poate sa duca la plecarea administratorului chiar astazi.
Se mai poate intampla ca administratorul sa se imbolnaveasca grav, sa aiba un accident..., sa i se intample ceva nefericit sau deosebit de fericit in familie, sa fie nevoit sa plece urgent in strainatate...si-atunci, la modul logic, normal, firesc nu are cum sa stea la asociatie nici o zi dar 15 sau 30 de zile! Gestiunea trebuie sa fie mereu "la zi", evidentele completate cu platile si incasarile, banii in banca si casierie. In cateva ore se poate preda totul. Verificari a facut lunar cenzorul, presedintele sau se vor face si dupa plecare.
Verificam documentele si nu omul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema mare va rog ajutor cu demisia Cristian_I Cristian_I Buna ziua, as avea nevoie de ajutor calificat la problema mea. Poate parea science-fiction ce va povestesc dar e adevarat. Ma scuzati daca e lunga ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati carmenramona carmenramona sunt gestionar la un depozit sau am fost dar ieri am depus demisia,administratorul neacceptand-o astfel azi am trimis-o prin posta. Azi nu m-am prezentat la ... (vezi toată discuția)
Demisie director societate comerciala ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Din nou am nevoie de ajutorul Dvs. Daca detin functia de Director intr-o societate comerciala, se poate sa imi dau demisia la zi, fara sa stau in ... (vezi toată discuția)