avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... radiere ipoteca Banca Albina din 1946
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

radiere ipoteca Banca Albina din 1946

Buna ziua.Va rog sa ma ajutati intr-o problema.In cartea funciara am inscrisa o ipoteca in anul 1946 in valoare de 5.000.000 lei in favoarea Bancii Albina.Ipoteca respectiva a fost inscrisa cand am intabulat terenul in baza titlului de proprietate.Doresc sa radiez ipoteca din cartea funciara si nu stiu cum.Va rog sa ma ajutati.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tomaioan , utilizator 10:05, 6 Mai 2010
Potrivit art.1786 Cod civil, inscriptiile conserva dreptul de ipoteca timp de 15 ani de la data inregistrarii si efectul inceteaza daca inscriptiile nu au fost reinoite inainte de expirarea acestui termen.

Teoretic, s-ar impune o actiune (art.1788 C.civ.) prin care instanta sa constate perimata inscrierea dreptului de ipoteca si sa dispuna radierea ipotecii sau-dupa caz prescriptia dreptului la actiune al creditorului.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Multumesc pentru raspuns.Am citit articolele din Codul civil, iar in completarea art.1788 la note este inscris faptul ca dispozitiile art.1788 nu se aplica imobilelor supuse regimului de carte funciara.Cu toate acestea pe cine ar trebui sa chem in judecata? Banca Albina cu sediul necunoscut sau Banca Nationala a Romaniei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie ipoteca imobil Selenus Selenus Buna ziua, problema este urmatoarea: pentru un credit ipotecar ce trebuia sa se incheie in 1993 (ultima rata) care este termenul de prescriptie? Adica de la ... (vezi toată discuția)
Probleme la cartea funciara adventure adventure In 1998 am cumparat un apartament pentru care am achitat restul de pret la circa o luna dupa autentificarea contractului de vanzare-cumparare. Declaratia ... (vezi toată discuția)
Ipoteca in vechile carti funciare ContSters152499 ContSters152499 Am o ipoteca inscrisa in anul 1968 intr-o CF veche. Creditorul, persoana fizica nu mai poate fi gasit. Cum pot radia aceasta ipoteca, cat mai repede? (vezi toată discuția)