avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme la cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme la cartea funciara

In 1998 am cumparat un apartament pentru care am achitat restul de pret la circa o luna dupa autentificarea contractului de vanzare-cumparare. Declaratia pentru primirea restului de pret a fost facuta doar de catre vanzatorul-sot, sotia fiind prezenta la primirea banilor dar nu s-a mai deplasat la notariat. Intrucat nu am avut prevederea de a duce imediat aceasta declaratie la oficiul de publicitate imobiliara si abia acum incercam sa facem carte funciara, ne-am trezit ca OCPI refuza sa radieze privilegiul vanzatorului intrucat sotia vanzatorului nu a declarat si ea ca a primit restul de pret sau ca macar vanzatorul nu a declarat ca a primit acesti bani in numele sau SI al sotiei sale. Intrucat ne e imposibil sa localizam domiciliul actual al vanzatorilor, as vrea sa stiu -daca exista si care e cea mai facila metoda de a radia privilegiul vanzatorilor fara a mai apela la acestia.
Cel mai recent răspuns: ContSters53762 , utilizator 15:40, 23 Mai 2008
Din păcate, nu puteţi decât să faceţi demersuri pentru găsirea soţiei vânzătoare sau a soţului vânzător care să vă dea o declaraţie autentică prin care să arate că soţia a primit suma reprezentând diferenţa stabilită sau soţul să declare că suma a fost primită de acesta în numele său şi al soţiei sale. În caz contrar, privilegiul înscris în favoarea vânzătorilor nu se poate radia.;)
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Multumesc mult. Mai sesizeaza cineva o alta solutie, pls?
1.Poti face cerere la Directia de Evidenta Informatizata a Persoanei, sa-ti comunice domiciliul actual sau, ma rog, cel care-l au inregistrat la ei.Numai ca, din cate stiu cererile de comunicare domiciliu, fara a avea un dosar pe rolul instantelor judecatoresti nu se primesc.Poti incerca, ,atasand contractul de vc si justificandu-ti interesul.
2.Sau, faci actiune in instanta ce are ca petit sa se constate inexistenta dreptului de privilegiu ca urmare a achitarii sumei , si atunci iata ca ai si dosarul pe rol si Evidenta Persoanei iti va cominica domiciliul, si gasindu-i te intelegi cu ei sa-ti dea declaratie si renunti la dosar
3.Astepti 15 ani sa se perime, conform art1786 C.civil, si ulterior tot prin instanta ceri sa se constate perimat privilegiul si sa se dispuna radierea lui.
Art. 1786. - Inscriptiile conserva dreptul de privilegiu si de ipoteca in curs de 15 ani din ziua in care s-au facut inscriptiile. Efectul lor inceteaza daca inscriptiile nu au fost reinnoite inaintea expirarii acestui termen.
Varianta mai usoara si mai de inteles pt toti (inclusiv pt cei de la OCPI) ar fi o declaratie a sotiei ca aprimit restul de pret.
A doua varianta rezulta din ceea ce ati spus (dar nu stiu daca cei de la OCPI o s-o inteleaga):
"vanzatorul nu a declarat ca a primit acesti bani in numele sau SI al sotiei sale"
De ce sa declare vanzatorul ca a primit bani numai in numele sau in numele sau si al sotiei daca legea prevede o prezumtie de mandat tacit reciproc cum ca sotia i-a dat mandat sotului sa incaseze restul de pret. Intr-adevar acest mandat nu functioneaza, atentie, la instrainarea imobilului, cand ambii soti trebuie sa-si dea consimtamantul. Dar sotia si-a dat consimtamantul la vanzarea imobilului si conditia legii e implinita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiul vanzatorului... ContSters4579 ContSters4579 ...daca la cumpararea dreptului de proprietate asupra unui imobil nu este nevoie de prezenta ambilor soti considerati ca in cazul in care pretul nu se achita ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobil ContSters83983 ContSters83983 Buna ziua!Am aflat de curand ca am un privilegiu inscris pe imobil atunci cand am dorit sa il vand.Privilegiul ar fi fost inscris in anul 2000.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Reziliere de plin drept fara somatie sau judecata ynab ynab Am semnat un contract de vanzare - cumparare a unui apartament, iar vanzatorul a cerut privilegiul vanzatorului pentru suma pe care trebuie sa-i o mai achit ... (vezi toată discuția)