avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de loviri si alte violente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de loviri si alte violente

Buna Seara,
Am un prieten, sa ii spunem X, care a fost atacat intr-o seara de catre un baiat in stare de ebrietate, Y. X a ajuns la spital in stare grava, in urma ranilor produse de cutitul cu care l-a taiat Y, cutitul insemnand acel "cutit" cu care se taie carnea la shaormerii. Lui X i s-a spus de catre medici ca daca acel cutit ar mai fi patruns inca 3 mm ar fi murit. A primit deocamdata 21 zile de spitalizare. Eu as vrea sa stiu ce poate pati Y in acest caz? X trebuie sa mearga sa isi scoata certificat medico-legal si ulterior sa faca o plangere la politie? Despagubirea morala si materiala o suporta Y in orice conditii? Sau exista o limita stabilita de lege in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:22, 7 Mai 2010
Multumesc frumos pentru informatiile oferite si pentru sfaturi:)
Termenul in care persoana vatamata trebuieste sa depuna plangerea,este de 2 luni,de la cunoasterea agresorului(nu 60 de zile,care poate avea alta conotatie in functie de numarul zilelor celor doua luni).
Persoana trebuie sa depuna aceasta plangere la politia competenta teritorial,pe raza careia a fost comisa fapta.
Dupa iesirea din spital,patea vatamata,trebuie sa mearga la Serviciul Medico -Legal judetean,care in urma examinarii sale de catre un medic legist ,cat si a actelor si medicatiei emanate de la unitatea spitaliceasca care l-a ingrijit/internat,se va pronunta asupra numarului zilelor de ingrijirei medicale care ii vor fi necesare pentru refacere.
In functie de numarul acestora se va stabili incadrarea juridica a faptei astfel cu v-au explicat colegii de site.
Partea vatamata se poate constitui parte civila cu costul ingrijirilor,tratamentului petru refacere si recuperare ,transportului dupa iesirea din spital.
Pentru a dovedi aceasta pretentie,trebuie sa patrati toate actele,bonurile,retetele si documentatia de transport,alte acte dovedind cheltuielile.
Se poate formula o cerere pentru daune morale care nu sunt cuantificabile,fiind vporba despre o suferinta,dar asupra carora se va pronunta instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pt lovire emil00099 emil00099 buna ziua !am dubla fractura de maxilar <in urma unei lovituri cu o bara metalica>si azi am fost la iml pt certificat care am inteles ca este gata in ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu victimă, pe trecerea de pietoni. cum se poate afla starea dosarului, unde se află acesta, și ce ar trebui să facă victima să se asigure că își recuperează cheltuielile? danidcn danidcn O cunoștință a fost victima unui accident auto pe trecerea de pietoni. La fața locului a venit un echipaj de politie, iar victima a fost transportată cu ... (vezi toată discuția)
Partea vatamata ana-maria iacob ana-maria iacob buna seara. Ce se poate intampla in cazul in care partea vatamata nu depune plangere la politiein termen de 60 de zile? Este vorba despre un accident in care ... (vezi toată discuția)