Buna Seara,
Am un prieten, sa ii spunem X, care a fost atacat intr-o seara de catre un baiat in stare de ebrietate, Y. X a ajuns la spital in stare grava, in urma ranilor produse de cutitul cu care l-a taiat Y, cutitul insemnand acel "cutit" cu care se taie carnea la shaormerii. Lui X i s-a spus de catre medici ca daca acel cutit ar mai fi patruns inca 3 mm ar fi murit. A primit deocamdata 21 zile de spitalizare. Eu as vrea sa stiu ce poate pati Y in acest caz? X trebuie sa mearga sa isi scoata certificat medico-legal si ulterior sa faca o plangere la politie? Despagubirea morala si materiala o suporta Y in orice conditii? Sau exista o limita stabilita de lege in acest sens?
Termenul in care persoana vatamata trebuieste sa depuna plangerea,este de 2 luni,de la cunoasterea agresorului(nu 60 de zile,care poate avea alta conotatie in functie de numarul zilelor celor doua luni).
Persoana trebuie sa depuna aceasta plangere la politia competenta teritorial,pe raza careia a fost comisa fapta.
Dupa iesirea din spital,patea vatamata,trebuie sa mearga la Serviciul Medico -Legal judetean,care in urma examinarii sale de catre un medic legist ,cat si a actelor si medicatiei emanate de la unitatea spitaliceasca care l-a ingrijit/internat,se va pronunta asupra numarului zilelor de ingrijirei medicale care ii vor fi necesare pentru refacere.
In functie de numarul acestora se va stabili incadrarea juridica a faptei astfel cu v-au explicat colegii de site.
Partea vatamata se poate constitui parte civila cu costul ingrijirilor,tratamentului petru refacere si recuperare ,transportului dupa iesirea din spital.
Pentru a dovedi aceasta pretentie,trebuie sa patrati toate actele,bonurile,retetele si documentatia de transport,alte acte dovedind cheltuielile.
Se poate formula o cerere pentru daune morale care nu sunt cuantificabile,fiind vporba despre o suferinta,dar asupra carora se va pronunta instanta de judecata.