avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere suspendat

Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru neacordare de prioritate pietonilor (art 135 litera h)

Am semnat de luare la cunostinta a constatarii agentului de circulatie, dar am rugat agentul constatator sa adauge in procesul verbal la rubrica "alte mentiuni" ca "pietonul se afla pe sensul opus de circulatie" (ceea ce s-a si intamplat in realitate, pe un drum cu 3 benzi pe sens). Am mers la administratia financiara si am achitat amenda, pentru ca urma sa plec din oras in urmatoarele 48 de ore.

Ulterior, am stat si m-am gandit daca n-ar fi cazul sa depun o contestatie, fiindca dreptatea este totusi de partea mea, desi in fata instantei ar fi dificil de probat ca politistul s-a inselat

Analizand procesul verbal am constatat insa ca nu are semnatura agentului constatator in rubrica respectiva. Este acesta argument suficient de solid pentru a depune constestatie? Intreb, fiindca n-as vrea sa fac asta si apoi sa umblu pe la judecatorie si pe la politia rutiera o data pe luna fara a avea un temei legal solid.
Cel mai recent răspuns: crystale , utilizator 13:02, 10 Mai 2010
In primul rnd la rubrica alte mentiuni aveti draptul sa completati dvs ce vreti
si nu trebuie sa rugati agentul constatator sa adauge ceva.
Lipsa semnaturii agentului constator duce la nultiatea procesului verbal.
Pe perioada judecarii contestatiei vi se restituie permisul
si aveti dreptul sa conduceti autoturismul.
Intre timp m-am mai documentat si am gasit ca temei pentru cererea de anulare articolul 17 din OG nr 2/2001

Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Ceea ce inseamna ca nu imi ramane decat sa intomesc o contestatie la Judecatorie, dupa care sa ridic permisul de la politie si sa astept solutionarea contestatiei.

Totusi, sunt nelamurit de semnificatia propzitiei "nulitatea se constata si din oficiu" . Ce ar insemna asta? Ca o data citita solicitarea mea si constatandu-se lipsa semnaturii agentului constatator de pe procesul verbal care mi-a fost inmanat se va dispune anularea imeadiata a PV fara alte termene de judecata?

Multumesc pentru clarificari!
crystale a scris:
Totusi, sunt nelamurit de semnificatia propzitiei "nulitatea se constata si din oficiu" .

Motivele prevazute la art. 17 din OG nr. 2/2001 sunt motive de nulitate absoluta a unui proces verbal de constatare a contraventiei. Acestea pot fi invocate si din oficiu de catre instanta judecatoreasca, in virtutea rolului activ.

Romaneste spus, nulitatea poate fi invocata atat de dvs., cat si de instanta, din oficiu. Eu nu m-as baza prea mult pe instanta, as invoca-o eu. Teoretic, la primul termen de judecata instanta poate ramane in pronuntare si poate dispune anularea procesului verbal.
Ati inteles perfect totul.
Asa este.
Nulitatea absoluta poate fi invocata si de catre instanta de judecata
din oficiu.
Cu nulitatea m-am lamurit perfect. Multumesc.

Intre timp a mai intervenit un aspect. Dupa cum spuneam rubrica cu semnatura agentului constatator este necompletata. Insa,la o studiere atenta a PVCC am constatat ca mult deasupra (la vreo 2-3 randuri) casutei unde ar trebui sa fie semnatura agentului, se observa foarte-foarte sters (doar privind PVCC in lumina) ceva care cu foaaarte multa imaginatie ar putea constitui o semnatura (desi ma indoiesc, parand mai degraba a fi o urma lasata de manevrarea indigoului).
Mentionez ca tot restul procesului verbal este scris clar (adica indigo pe alb :D), fara decalari mai mari de jumatate de rand, iar semnatura mea este la fel de clara si se afla chiar in casuta corespunzatoare.

Credeti ca acest mic detaliu ar putea conduce la respingerea contestatiei mele (bazata pe lipsa semanturii agentului constatator)?

P.S.

Am studiat si un alt proces verbal mai vechi primit (de data aceea era doar amenda) si acolo semnatura agentului se vedea la fel de bine ca semnatura mea si era trecuta in casuta corespunzatoare
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
crystale, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa semnaturii agentului constatator de pe procesul verbal de contraventie tikva tikva In cazul cand lipseste semnatura agentului constatator de pe Procesul verbal de constatare a contraventiei conform art.17 din O.G. nr.2/2001 privind regimul ... (vezi toată discuția)
Proces verbal circulatie Brasoveanu Florin Brasoveanu Florin Bună seara,un proces vb fără adresa ,cnp,seria buletin a martorului se poate anula în instanță. Mi s-a luat permisul azi ora 8,pt un pieton,care a ... (vezi toată discuția)
Se poate anula / contesta un pv dat de poliția locală daca ... Toader29 Toader29 Se poate anula / contesta un pv dat de poliția locală daca in pv nu este numele agentului constatator și este doar semnătura (vezi toată discuția)