avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate

Buna seara. Am urmatoarea intrebare. Sotia mea a terminat perioada de somaj,si doreste sa plateasca contributia la asigurarile de sanatate din mana. In ultimii 4 ani a fost angajata cu carte de munca,incluzind si perioada de somaj. Doresc sa stiu daca acest lucru este posibil si unde trebuie sa se adreseze. Intreb acest lucru pentru ca am inteles ca se calculeaza o perioada de 5 ani si ca se platesc penalizari.Totodata as dori sa intreb daca poate beneficia,eventual, de asigurarea mea,eu fiind salariat. Multumesc mult pentru amabilitate.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:16, 6 Mai 2010
Se aplica acea penalizare pentru cei ce au PFA, sau alte forme de venit. Daca dvs sunteti asigurat, o puteti declara persoana in intretinere, daca nu realizeaza venituri si astfel va fi coasigurat, beneficiind de sistemul asigurarilor de sanatate.
multumesc. m-ar interesa totusi care sint formalitatile pentru cazul in care,si daca este posibil, sa-si achite din mina aceste contributii la CNAS. In cazul in care doresc ca sotia sa devina coasigurat unde trebuie sa ma adresez? multumesc anticipat
1. Mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate cu cartea de identitate si cu carnetul de munca si incheiati contractul de asigurare (suma minima de asigurare este un salariu minim pe economie - 600 lei - si veti plati lunar o contributie de 10,7% din suma asigurata).
2. Tot acolo rezolvati si cu trecerea la dvs. a sotiei, in calitate de coasigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistemul de coasigurat gieadaniela gieadaniela Buna seara Am fost in sistemul de coplata pentru ca sotul meu avea servici. Acum sotul meu este in somaj si as vrea sa stiu daca mai figurez coasigurat si ... (vezi toată discuția)
Ce si unde trebuie platit? alejandra alejandra mi-am gasit ceva temporar de lucru dar persoana pentru care lucrez nu-mi poate face angajare,plus ca nici nu va fi pe o perioada de timp mai mare de trei ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor salariale pentru persoane fara loc de munca antonio.georgescu antonio.georgescu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine raspuns la urmatoarele intrebari: daca eu nemaifiind salariat, deci nu realizez venituri si nu am contract de ... (vezi toată discuția)