avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... sistemul de coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

sistemul de coasigurat

Buna seara
Am fost in sistemul de coplata pentru ca sotul meu avea servici.
Acum sotul meu este in somaj si as vrea sa stiu daca mai figurez coasigurat si mai ales trebuie sa stiu de cind intra in vigoare noua lege din care eu nu mai beneficiez de coasigurat.
Este posibil sa fi intrat in vigoare de la 1 ianuarie si eu sa fiu penalizata ca nu am facut asigurare medicala de la inceputul anului?
Va rog sa-mi comunicati cit mai urgent un raspuns pentru a face asigurare cit mai repede !
Va multumesc frumos pentru amabilitatea de a-mi raspunde!
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 13:42, 7 Februarie 2011
ART. 10
(1) Beneficiarii indemnizatiei de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, iar contributia baneasca lunara se aplica asupra indemnizatiei de somaj si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(2) Institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj are obligatia sa calculeze si sa vireze contributia unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului, in contul deschis pe seama CNAS.
-
d) sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
-
(3) Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.
Interventie moderator:
:rtfm:
BEN46:
Cand dati extrase din acte normative precizati si felul (Lege, OUG, HG, Ordin etc.) si numarul actului respectiv pentru ca userul sa caute si sa se convinga de justetea celor redate de dvs.
Multumesc pentru intelegere!
Ok.
gieadaniela a scris, in topic nou (la Raspunsuri in comunitate - de unde a fost sters) – contrar regulamentului de postare in ceea ce priveste continuarea discutiilor:

Titlul: Este chiar asa de grea intrebarea mea privind coasiguratul?

Am pus o intrebare privind coasigurarea si coplata si nu poate sa-mi raspunda nimeni nimic concret. Mai exista coasigurarea si coplata?

Din regulament:
Consultantii care participal la discutii in forum o fac voluntar, fara a fi motivati in vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nimeni nu este obligat sa va dea un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.

Aici poate fi citit regulamentul:
www.avocatnet.ro/content/tag...
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
trope_doi, utilizator
tudorvaleriu a scris:

Interventie moderator:
:rtfm:
BEN46:
Cand dati extrase din acte normative precizati si felul (Lege, OUG, HG, Ordin etc.) si numarul actului respectiv pentru ca userul sa caute si sa se convinga de justetea celor redate de dvs.
Multumesc pentru intelegere!

Se face referire la Ordinul CNAS nr. 617/2007 cu modificarile din 21.01.2011
Completez ca persoana interesata, pentru a demonstra calitatea sa , are nevoie de o adeverinta de asigurat de la casa de asigurari de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada calitatii de asigurat fara plata contributiei sybilazur sybilazur Buna ziua! As dori sa stiu daca dupa incetarea perioadei de primire a indemnizatiei de somaj, sunt obligata sa depun vreo declaratie la Casa Nationala de ... (vezi toată discuția)
Coasigurare de sanatate biid biid La intreprindere mi-au solicitat o declaratie a sotiei, in fata unui notar public ,cum ca nu are nici o sursa de venit .Nu de la fisc?!. Am primit la ... (vezi toată discuția)
Poate fi sotul coasigurat pe asigurarea medicala a sotiei? alina1111 alina1111 Eu sint salariata la o companie mare. Sotul meu este administrator de firma mica, are citiva oameni angajati la firma lui, dar el nu figureaza ca angajat in ... (vezi toată discuția)