Buna seara!Am un baietel de aproape 2 anisori...pe 4 iunie va implini doi ani....Am auzit spre sfarsitul anului trecut ca s-ar putea prelungi concediul de crestere al copilului pana la 3 ani.Mentionez ca baietelul meu este sanatos...fara nici un handicap.Problema este ca nu as avea unde sa-l duc la cresa si de aceea as vrea sa raman in concediu de crestere pana la 3 ani.
S-a aprobat vreo astfel de lege ...?Daca da ...ce modificari sunt aduse?
Si ce as mai putea face ca sa mai am parte de timp macar pana septembrie...poate intre timp gasesc o solutie.Va multumesc!
ART.17.- (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
(3) Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide, dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maxim 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale.
(4) Salariata in cauza este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.
(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.
ART.62. - (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.
Multumesc pentru raspuns!O seara buna!
Deci practic am sa merg la munca deoarece nu se poate sa stau fara nici un venit asa...o sa ne chinuim dar asta e viata ...parca am trai intr-o tara straina.Multumesc!