avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere

Buna seara,
Am o problema pe care nu stiu cum o pot rezolva. Am imprumutat un card cu o suma de bani unor vechi cunostinte aflate intr-o situatie materiala dificila la acea data. O perioada de timp s-au achitat de obligatiile catre banca dar de 5 luni nu au mai platit dobanda aferenta sumei utilizata din card. Am primit somatii, notificari de la banca. I-am contactat de nenumarate ori dar refuza sa-mi inapoieze cardul, suma pe care o datoreaza si evident dobanda. Pe mine ma someaza banca iar eu nu stiu ce cale sa urmez. Mentionez ca situatia s-a tensionat deja nu mai raspund la telefon si ori de cate ori i-am contactat au folosit cuvinte urate, m-au jignit etc. Va rog sa-mi spuneti ce pot face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:59, 6 Mai 2010
Formulati plangere penala la politie pentru abuz de incredere,dar trebuieste sa dovediti cele relatate cu probatorii,cu acte,martori sau cu alte probe acceptate de lege.
Oricum sfatul distinsului dn.avocat Coman,acela de a bloc cardul ,trebuieste sa il urmati ca va puteti astepta si late eventuale"surprize"
Din analiza dispozitiilor cuprinse in art 213 Codul penal,care incrimineaza abuzul de incredere,rezulta ca pentru existenta infractiunii se cere ca faptuitorul sa detina bunul ce constituie obiectul material al infractiunii ,in cazul dvs cardul bancar,pe baza unui titlu,a unui raport juridic patrimonial(depozit,mandat,imprumut,gaj) si ca el sa isi insuseasca acel bun -cardul,sa dispuna de acesta pe nedrept,ori cardul ,a fost inaintat de catre dvs fara incheiere inscris
Conduita abuziva a faptuitorului se realizeaza prin cele trei actiuni incriminate si anume insusirea bunului,dispunerea de acest bun pe nedrept,ori refuzul de a-l restitui
Actiunea privitoare la refuzul de a restitui cardul ,trebuie sa fie certa,intrucat o intarziere,invocarea unor obiectii temeinice care sa justifice restituirea cardului,nu echivaleaza cu un refuz
Daca detendentul cardului,intelege sa administreze probe care sa ateste insuficienta veniturilor,daca acesta nu neaga preluarea cardului si utilizarea sumelor,recunoaste datoria catre dvs,fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz de incredere,nici din punctul de vedere al laturii
obiective,nici al celei subiective,ea situandu-se in afara ilicitului penal,putand constitui o fapta de natura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere elena744 elena744 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma adresez in urmatoarea situatie :in data de 01.07.2011 am dat unei persoane suma de 700 euro pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Art 213 din codul penal abuz de incredere costy223 costy223 am dat masina unuei cunostinte imprumut 2 zile dupa care urma sa mio inapoieze sau sa mi dea contravaloarea acesteia. nu am facut niciun act de vanzare sau ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere rafaels rafaels b[b]]Subiect: ABUZ DE INCREDERE SUBSEMNATUL D.R. DOMICILIAT IN GR. AM O PROBLEMA,SI AS AVEA NEVOIE DE PAREREA UNOR PERSOANE: AM DEPUS LA POLITIA DIN GR. O ... (vezi toată discuția)