avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere/incheierea contractului cu acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere/incheierea contractului cu acordul partilor

Salut!

As dori sa va prezint si eu situatia mea, pentru ca nu stiu exact cum sa actionez. Lucrez de 11 luni de zile (pe perioada nedeterminata) la o firma privata, iar azi am aflat ca pana vineri (peste 2 zile) va trebui sa predau toate obiectele primite, deoarece vom incheia contractul (motivul ar fi necorespundere profesionala..am si cateva evaluari cu note mai mici...). Am aflat ulterior ca se doreste incheierea contractului prin acordul partilor si trebuia sa primesc azi hartiile, dar nu stiu din ce cauza le voi primi doar vineri.
Am citit ce s-a mai postat pe forum, am citit in codul muncii si din cate am inteles eu pentru angajator e mai avantajos sa se incheie contractul prin acordul partilor pentru ca e mai simplu, iar pentru angajat in general ar fi mai avantajos sa fie concediat, deoarece astfel ar avea dreptul la somaj. Tinand cont ca eu lucrez doar de 11 luni, nu as avea insa dreptul la somaj din cate am inteles.(va rog sa ma corectati daca gresesc).
As dori sa va intreb ce ma sfatuiti sa fac, cum ar fi mai avantajos pentru mine ca si angajat. Cat e de legal ce mi s-a intamplat?
Multumesc anticipat!
Bogdan
Cel mai recent răspuns: Mariababy , utilizator 09:21, 6 Ianuarie 2011
Cel mai corect ar fi sa incheiati prin acordul partilor. In cazul concedierii pentru necorespundere profesionala nu veti primi ajutor de somaj, mai mult s-ar putea sa va impieteze si la ulterioarele angajari, in cazul in care ceilalti angajatori ar pune accent pe un profesionalism impecabil.
Concedierea angajatului pentru necorespundere profesionala(art. 61d) din CM este cea mai grea concediere de dovedit in instanta, majoritatea angajatorilor evita aceasta concediere.Din punctul meu de vedere ar fi bine sa nu cedati, cu acordul partilor nu obtineti nimic, daca nu aveti alta oportunitate, rezistati desi mediul este ostil.
Succes
Informatii pentru o decizie cat mai documentata:
1. chiar daca ati avea stagiul necesar pentru somaj, nici incetarea contractului cu acordul partilor si nici concedierea pentru necorespundere profesionala nu va dau dreptul la somaj.
2. este adevarat ce a scris Florin72, necorespunderea profesionala este ceva foarte greu de dovedit in instanta de catre angajator, si de aceea pentru angajator este convenabil sa plecati cu demisie sau cu acordul partilor
3. in situatia dvs., dupa ce veti avea 12 luni lucrate, veti putea beneficia de somaj daca veti fi concediat prin desfiintarea postului, sau - numai pentru contractele cu durata limitata - daca veti pleca pentru ca s-a terminat contractul si nu a fost prelungit.
4. concedierea pentru necorespundere profesionala va dreptul la un preaviz de 20 d zile lucratoare, in care sa lucrati cu jumatate de norma si sa fiti platit norma intreaga. (si faptul ca pare ca nu vi se va acorda acest drept este doar una din neregulile pe care le face firma in concedierea dvs. pt. necorespundere. chiar nu pare ok cum au procedat cu necorespunderea, de aceea incearca sa va convinga sa plecati de bunavoie)
5. incercati sa obtineti o varianta de concediere cu somaj, sau macar unele compensatii pentru faptul ca plecati "de bunavoie", stiind ca pentru angajator e foarte greu sa va concedieze legal.
Multumesc de raspunsuri!
Intre timp m-am mai documentat si eu putin si am aflat ca evaluarile primite de-a lungul celor 11 luni nu sunt suficiente pentru ca angajatorul sa ma incadreze in categoria "necorespondere profesionala", deoarece sunt subiective si ar trebui formata o comisie care sa decida acest lucru.
@bogdanv23
In cazul in care angajatorul este nemultumit de prestatia dumneavoastra profesionala, este dreptul lui, va poate cere sa incheiati un acord parti. Este o decizie care va apartine, functie de cum va apreciati si dumneavoastra efortul pe care l-ati depus in realizarea sarcinilor primite.
@all
- concedierea pentru necorespundere profesionala, art. 61 lit. d) din Codul muncii, da dreptul fostului angajat de a beneficia de ajutor de somaj conform Normelelor metodologice de aplicare a Legii 76/2002:

Text extras din: Normă metodologică 2002 - de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

Art. 5. - Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se întelege:
a) încetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;

Un weekend cat mai placut,

Alte discuții în legătură

Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Preaviz ContSters126453 ContSters126453 Buna ziua, La sfarsitul lunii martie am fost data afara din firma in care lucram pe motiv de nepotrivire a functiei pe care o ocupam(mentionez ca in decurs ... (vezi toată discuția)
Ce pot face? marianelena marianelena Am contract de munca din 19.03.2007,astazi am fost chemata de sef ,care mi-a comunicat ca de maine(3.12.2009)face actele pt. desfacerea contractului de munca ... (vezi toată discuția)