avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere/incheierea contractului cu acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere/incheierea contractului cu acordul partilor

Salut!

As dori sa va prezint si eu situatia mea, pentru ca nu stiu exact cum sa actionez. Lucrez de 11 luni de zile (pe perioada nedeterminata) la o firma privata, iar azi am aflat ca pana vineri (peste 2 zile) va trebui sa predau toate obiectele primite, deoarece vom incheia contractul (motivul ar fi necorespundere profesionala..am si cateva evaluari cu note mai mici...). Am aflat ulterior ca se doreste incheierea contractului prin acordul partilor si trebuia sa primesc azi hartiile, dar nu stiu din ce cauza le voi primi doar vineri.
Am citit ce s-a mai postat pe forum, am citit in codul muncii si din cate am inteles eu pentru angajator e mai avantajos sa se incheie contractul prin acordul partilor pentru ca e mai simplu, iar pentru angajat in general ar fi mai avantajos sa fie concediat, deoarece astfel ar avea dreptul la somaj. Tinand cont ca eu lucrez doar de 11 luni, nu as avea insa dreptul la somaj din cate am inteles.(va rog sa ma corectati daca gresesc).
As dori sa va intreb ce ma sfatuiti sa fac, cum ar fi mai avantajos pentru mine ca si angajat. Cat e de legal ce mi s-a intamplat?
Multumesc anticipat!
Bogdan
Cel mai recent răspuns: Mariababy , utilizator 09:21, 6 Ianuarie 2011
@HRD: bravo! asa este.
(eu m-am lasat indus in eroare de formularea "motive neimputabile" si nu am mai verificat articolele din codul muncii, parandumi-se ce sunt alea cu concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului)

@ bogdanv: cu atat mai mult, aveti un motiv sa nu demisionati/va dati acordul pentru incetarea contractului. Si daca veti fi concediat pentru necorespundere, procedura legala dureaza cel putin 1 luna, in care va veti realiza stagiul de cotizare necesar pentru somaj
In plus, documentati-va care este aceasta procedura pentru concediere pentru necorespundere profesionala. Sun tmult mai multe conditii de indeplinit decat o comisie ne-subiectiva (termene, invitare, examinare, posibilitate de contestatie, oferirea unui alt post, preaviz, etc.)
Mai mult Codul muncii prevede
“(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.″ (Legea nr. 371/2005)
Art. 64. - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
“(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.(deci ati beneficia de somaj daca aveti stagiu de cotizare 12 in ultimele 24 adica daca ati mai lucrat o luna in alta parte in ultimi 2 ani)
Buna ziua. Situatia mea arata in urmatorul fel: ma aflu inc ain per. de proba care expira undeva prin ianuarie, dar am fost anuntata ca firma nu mai doreste sa lucreze cu mine. Am 12 luni de contributii la stat si as vrea sa primesc un somaj. Cum ar trebui sa s eincheie contractul meu de munca astfel incat sa pot beneficia de somaj?Efectiv desi sunt inca angajata la aceasta firma nu mai lucrez la ei din decembrie. (fara preaviz, m-au anuntat pur si simplu). E mai avantajos sa astept sa treaca per. de proba...sau sa el cer sa-mi incheie contractul acum? Si sub ce forma? Concediere, cu acordul partilor, din motive ce nu tin de persoana angajatului?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Preaviz ContSters126453 ContSters126453 Buna ziua, La sfarsitul lunii martie am fost data afara din firma in care lucram pe motiv de nepotrivire a functiei pe care o ocupam(mentionez ca in decurs ... (vezi toată discuția)
Ce pot face? marianelena marianelena Am contract de munca din 19.03.2007,astazi am fost chemata de sef ,care mi-a comunicat ca de maine(3.12.2009)face actele pt. desfacerea contractului de munca ... (vezi toată discuția)