Buna ziua. Cateva intrebari despre ... leasing auto
1. Odata pornita procedura de executare silita mai pot fi negociate conditii cu firma de leasing?
2. Sa inteleg ca odata ce s-a pornit executarea silita, exista in spatele ei o hotarare judecatoreasca? Asta exclude orice negociere cu firma de leasing?
3. Ce pot face in cazul in care contest si castig suspendarea executarii silite?
4. In conditiile in care dovedesc ca nu am fost de rea credinta, am platit fiecare rata in termenul legal dar restantele s-au acumulat pe baza unei proceduri 'ciudate' dupa parerea mea( nespecialist), ce avantaje as putea avea?
5. In conditiile in care executarea silita ramane in vigoare, predau masina si mi se imputa contravaloarea ratelor si penalitati pana la finalul contractului, dar nu am acesta suma de bani, nu am nici o proprietate si nici nu prea mai pot fi gasit la domiciliu, ce risc?
Multumesc
1. De obicei nu dar puteti sa incercati. Va trebui sa platiti insa si cheltuielile de executare.
2. Orice executare silita are la baza un titlu executoriu si o incuviintare a instantei de judecata.
3. Putei formula (atentie la termen!) o contestatie la titlu in care sa invocati conform art 399 C.pr.civ. si motive de fond. Pentru suspendarea executarii silite va trebui sa depuneti o cautiune in cuantum de 10% din suma echivalenta executarii silite.
4. Puteti opri / intoarce executarea. Au existat multe situatii in care debitorul a solicitat in cadrul contestatiei sa se efectueze o expertiza tehnica contabila la sediul fimei de leasing in urma careia s-a constatat ca defapt firma a primit mai multi bani decat era stipulat in contract si nu invers.
5. Va trebui sa contestati titlul executoriu si sub acest aspect. Discutia este mai ampla dar exista situatii in care instantele au respins pretentiile soc de leasing in ceea ce priveste ratele si penalitatile pana la sfarsitul contractului.
Pentru explicatii suplimentare ma puteti contacta in privat deoarece este mai mult de discutat.
Inceperea executarii nu exclude o intelegere intre parti. Asa cum au inceput executarea pot si renunta la ea.
In spatele executarii poate fi chiar contractul de leasing si incuviintarea instantei de judecata. Mai poate fi si un bilet la ordin pe care d-voastra l-ati emis sau avalizat si incuviintarea instantei.
Suspendati executarea dar aceasta va fi o masura vremelnica pana la solutionarea fondului cauzei. Deci daca stiti ca avei motive, pentru ca va trebui sa achitati si o cautiune la instanta, merita sa o faceti.
Ce inseamna proceduri ciudate???? Nu aveati un contract in care se precizau sumele de plata si scadenta acestora. Este posibil ca societatea cocontractanta sa fiu avut posibilitatea sa modifice aceste rate , in acest caz nu este neaparat neintemeiat calculul.Dar d-vostra stiti mai bine ce contract aveti.
DAca nu aveti acum nimic, nici chiar salaiu, poate o sa aveti candva . Termenul general de prescriptie este de 3 ani dar societatea respectiva va avea grija, sigur, sa intrerupa acest termen asa incat sa poata sa va urmareasca mult timp de aici inainte.
Cred ca negocierea este cea mai buna solutie.