avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire ,succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire ,succesiune

cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ramanand intacta .in situatia in care se doreste sa se faca act pe intreg ap.unui fiu cum se face ??Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:20, 8 Mai 2010
sotul supravietuitor renunta la partea lui din mostenire in favoarea fiului si pt jumatatea sa ca bun comun din timpul casatoriei ii face act de donatie sau de vanzare-cumparare fiului.
buna ziua . succesiunea de pe parintele decedat se poate realiza la notariat . vocatie succesorala au fiul defunctului si sotia supravietuitoare .
fiind vorba de un bun imobil comun , masa succesorala este compusa doar din jumatatea din imobil ce a apartinut defuntului. astfel, sotia defunctului va avea dreptul la 1/4 din imobil, restul cuvenindu-se descendentului .
dupa dezbaterea succesiunii , si stabilirea cotelor parti cuvenite succesorilor defunctului , mama dvs. va poate face acte pe intregul imobil.
intrucat nu mai sunt alti mostenitori rezervatari va poate face orice fel de act de instrainare.
ex. vanzare-cumparare , act de intretinere, donatie, testament , etc.
Este vorba despre un singur descendent?
Daca da, de ce nu renunta fiul in favoarea mamei urmand ca, ulterior sa ii fie donat sau vandut cu clauza de intretinere?
mentionez ca parintii erau divortati dar nu au facut niciodata partaj pe apartament ,fiind amandoi pe titlu de proprietate,iar sotia nu are drept la partea sotului decedat .mostenitoti suntem mai multi dar ceilalti cedeaza partea lor in favoarea unuia.care ar fi modalitatea prin care poate face act pe tot ap.imediat dupa succesiune, parintele supravietuitor si pe partea lui ?dar dak acesta sufera d o boala care nu il face apt d decizie ?
Fosta sotie nu are drept la mostenire, dar are jumatatea ei din bunul comun pe care nu l-au partajat.
Nu exista alta modalitate decat dezbaterea succesiunii ( sa renunte ceilalti mostenitori si sa se obtina certificatul de mostenitor pt jumatatea defunctului) si apoi fosta sotie sa doneze sau sa vanda.
Oricum, nefiind partajat, nu imi dau seama cum se va dezbate si succesiunea...

Alte discuții în legătură

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Succesiune Delya Db Delya Db Sotul meu a fost infiat in urma cu mai multi ani cu toate drepturile de mostenire de o matusa si sotul ei de atunci. Dupa cativa ani parintii lui adoptivi au ... (vezi toată discuția)
Succesiune liluca liluca Buna ziua, Socrul meu a decedat anul acesta, soacra mea traieste si urmeaza sa faca succesiunea,are doi copii respectiv pe sotul meu si inca o fata,locuieste ... (vezi toată discuția)