Tatal meu in anul 2014 in timp ce era casatorit a primit de la parintii lui prin act notarial o casa mostenire de la acestia, el fiind unicul copil.
Casa primita este cea in care au locuit parintii mei de la casatorie.
Acum a murit tatal meu, iar eu vreau sa dezbat mostenirea. Mama mea face parte la aceasta casa, sau este bun propriu. Ea vrea sa-mi faca mie acte, pentru ca eu voi avea grija de ea, iar surorile mele sunt de acord si renunta.
Dar mama face parte la acest bun, sau este proprieu al tatalui meu? Intra si ea la dosar?
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Soția supraviețuitoare are o cotă de 1/4 din moștenire, atunci când vine în concurs cu descendenții defunctului, indiferent de nr. lor.
Iar casa face parte din moștenire. Întreaga casă - tocmai pentru că era doar a defuntului. (dacă ar fi fost bun comun, atunci ar fi intrat în moștenire doar partea defunctului din bunul comun),
Întrebarea este: mama dvs. mai era încă soția defunctului la data decesului acestuia? (am un dubiu având în vedere că ați folosit trecutul „era”).
Aha. Deci vine si ea cu doar 1/4 din toata casa. Vor sa renunte toti, ca sa raman eu cu casa si sa am grija de mama. Surorile sunt in strainatate.
Ca ma gandeam ca mama si tata au jumate/jumate si se imparte doar jumatea lui tata acuma.
Am inteles. Tata are tot bunul ca e mostenit si mama vine pt. un sfert.
Nu am inteles sub ce formă "a primit" tata moștenirea in timpul vieții bunicilor.
Ca de moștenire nu se vorbește decât la deces.
Cum se numeste actul mai exact?
Unii considera și vânzarea și întreținerea ca "moștenire".
Surorile dvs nu au la ce sa renunte cât mama traieste. Orice pact asupra unei mosteniri viitoare și este lovit de nulitate absolută.
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Da chiar. Acum am văzut această nuanță. Dvs. i-ați zis „moștenire”. Dar, în fapt, ați povestit despre un act încheiat între vii. Or, in aceste condiții, este discutabil dacă bunul este propriu sau comun. Dacă este vânzare, atunci bunul e comun. Dacă este donație - depinde ce scrie sau nu scrie în cuprinsul ei (trebuie știut cui, mai exact, i-a fost donat bunul. Putea să fie donat doar tatălui dvs/copilul donatorilor sau putea să fie donat atât lui cât și soției sale). E important de știut ce fel de act este acel „act notarial”...
Cota succesorală a soțului supraviețuitor rămâne aceea pe care v-am spus-o (1/4). Dar nu-i totuna dacă se raportează la întreg (bun propriu) sau o parte (bun comun).
Mostenire
august79
in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)
Succesiune
olympya
Buna ziua!
Problema mea este urmatoarea: tata si mama detin un imobil pe numele la amandoi.Tatal meu a decedat anul acesta,iar sora mea vrea sa dezbatem ... (vezi toată discuția)