avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Regulament de ordine interioara (ROI)
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Regulament de ordine interioara (ROI)

Va rog, sa-mi spuneti care este cadrul legal de instituire intr-o institutie publica (primarie, prefectura, consiliu judetean,etc) a unui regulament de ordine interioara.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumnevoastra.
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 23:44, 7 Mai 2010
Iata justificarea legala pe care am inserat-o noi in preambului dispozitiei de stabilire a ROI (in septembrie 2008):
"În conformitate cu prevederile art. 257 din Codul Muncii, prevederile art 61 alin 3 şi alin 4 din Legea nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind administraţia publică locală, prevederile Legii nr. 188/1999, republicată şi actualizată privind Statutul funcţionarilor publici, ale Legii nr. 7/2004 actualizată privind Codul de conduită al funcţionarilor publici şi ale Legii nr. 477/2004 privind Codul de conduită al personalului contractual din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice,"
Kyandra a scris:

Iata justificarea legala pe care am inserat-o noi in preambului dispozitiei de stabilire a ROI (in septembrie 2008):

Cu scuzele care se impun pentru nestiinta mea, sau datorita L. 215/2001, pe care unul dintre noi, nu o are actualizata si va intreb:
1. De cand un Roi se aproba prin dispozitie a primarului?
2. Care este continutul prevederilor art. 61 alin. (3) si alin. (4) din Legea nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind administraţia publică locală, ca eu nu am gasit nici un atribut al primarului prin care sa aprobe ROI-ul?
3. Cum se interpreteaza prevederile alin. (3) lit. b) din Legea 215/201, daca, asa cum spuneti, un Roi se stabileste prin dispozitia primarului si nu a consiliului locla, citez:

b) aprobă, în condiţiile legii, la propunerea primarului, înfiinţarea, organizarea şi statul de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, precum şi reorganizarea şi statul de funcţii ale regiilor autonome de interes local;

Am mai vazut astfel de aberatii pe diferite forumuri, dar nu am vazut nici un Roi aprobat prin dipozitia primarului, ci numai prin hotarare de consiliu.

Avanad in vedere popularitatea dumneavoastra eu va consider un formator de opine si, ca atare trebuie sa informati corect. Nu este o critica ci o consatate si, daca eu gresesc, va cer scuze si astept punctul dumneavoastra argumenat juridic.

Consider ca observatiile mele sunt justificate, chiar daca ma repet, nu am vazut nici o aprobare a unui Roi prin dispozitie data de primar, ci numai prin hotarare de consiliu local.

O zi buna!
Ziua cand o sa ma exprim corect din prima, va fi sfarsitul lumii:D
Dat fiind ca intrebarea se referea strict la actele normative care se invoca in cazul unui ROI, n-am mai descris intreaga procedura... Consiliul local a adoptat o hotarare privind stabilirea continutului ROI si a delegat primarul sa-l semneze, si sa aduca la indeplinire hotararea respectiva...
Primarul a decis ca pe langa semnatura, sa emita si o dispozitie prin care isi asuma continutul ROI si data de la care acesta intra in vigoare (pe principiul sa ne acoperim cu cat mai multe hartii, ca rau n-are cum sa ne faca:))...
Ori, cum prima hartie care mi-a cazut sub ochi pentru a vedea actele normative invocate in cazul ROI-ului a fost dispozitia, n-am mai spus si povestea HCL-ului:)
Cat despre art. din legea 215/2001, mea culpa: era, in realitate, vorba de art. 63 alin.1 lit. e (alte atributii prevazute prin lege) si art. 68 alin.1...
E Ok. Nici o problema, numai ca trebuie sa dam dovada ca un Tudor, e un Tudor indiferent ca e fata sau baiat.:thumbup:
Darie Tudor a scris:

E Ok. Nici o problema, numai ca trebuie sa dam dovada ca un Tudor, e un Tudor indiferent ca e fata sau baiat.:thumbup:

Da...si mai trebuie sa facem si distinctia intre un ROI si un ROF. :) Sigur, nu mai punem la socoteala ca primarul beneficiaza de un aparat de specialitate, pe care il conduce...si mai e si angajator. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentant consiliu local MelindaB MelindaB Va rog sa ma informati: 1. Daca chem in judecata consiliul local, pe cine trec ca reprezentant ? 2. Daca atac o hotarare a Consiliului Local, care ar fi ... (vezi toată discuția)
Care este legatura? dina999 dina999 Care este legatura functionala si de autoritate dintre o regie autonoma locala si primarie si consiliu local? Dar temeiul legal? Multumesc pentru un eventual ... (vezi toată discuția)
Evaluare secretar comuna geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Va deranjez si eu cu o intrebare: - evaluare performantelor individuale ale secretarului unei comune se face de primar, la propunerea ... (vezi toată discuția)