avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postnatal

Buna ziua. Imi puteti da si mie un raspuns, va rog frumos.Ce se intampla in cazul in care dupa nastere nu au mai ramas 42 de zile de concediul de maternitate, ci mai putine. Pana la implinirea celor 42 de zile salariata trebuie sa se intoarca la servici sau doar nu va dispune de alte venituri pana la impliirea celor 42 de zile, urman ca incepand cu cea dea 43 zi sa intre in CIC.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: arramona , utilizator 12:45, 7 Mai 2010
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora. Baza de calcul, in acest caz, a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

1. Va redau din Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(8) În situaţia în care naşterea se produce înainte de termen, perioada prevăzută la alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.

2. Mergeti la medicul specialist sa va dea o adeverinţa privind certificarea naşterii înainte de termen.
Va multumesc pentru raspunsuri. Dar aceste lucruri le stiam. Ce nu stiu si incerc sa aflu ce se intampla daca din cele 126 de zile, se iau prea multe inainte de nasterea copilului. De exemplu intru in prenatal la 84 de zile si copilul nu se naste la DPN, ci mai tarziu, astfel ramand dupa nastere mai putin de 42 de zile.Sa spunem ca asta ar insemna prenatal 90 de zile si 36 postnatal.In diferenta de zile de la 36 pana la 42, mamica trebuie sa se intoarca la servici, nebeneficind de nici un fel de concediu sau doar nu vor fi remunerate aceste zile in nici un fel, urmand ca din a 43 de zi sa beneficieze de concediul de crestere si ingrijire copil.
Va multumesc si sper sa existe si un raspuns pentru intrebarea mea.
1. Din Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20 - (1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
...
(2) Indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă de la datele prevăzute la alin. (1) lit. a) - d), dar nu mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru creşterea copilului ori a încetat activitatea profesională.

2. Conform celor de mai sus nu puteti beneficia de indemnizatie de CCC in ziua urmatoare incetarii concediului de maternitate dar veti beneficia de aceasta cu a 43-a zi de la nasterea copilului.
3. In aceasta perioada va veti intoarce la serviciu si veti lucra sau va luati concediu de odihna sau concediu medical sau concediu fara plata.
Multumesc dl. Tudor Valeriu, acum sunt lamurita. Si eu ma gandeam ca trebuie sa te intorci la servici sau sa-ti iei concediul fara plata pana la implinirea celor 42 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

42 zile halmagy halmagy As dori sa stiu daca dupa nasterea copilului sunt obligata sa stau in concediu 42 de zile pentru a depune cererea pentru indemnizatia pentru cresterea copilului (vezi toată discuția)
Prenatal mihaela-ciolea mihaela-ciolea Buna seara!Am si eu o intrebare.Ce se intampla daca depasesc cele 42 de zile de lauzie?Adica doctora mea a gresit calculul,mi-a zis ca voi naste pe 12-14 ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)