avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prenatal

Buna seara!Am si eu o intrebare.Ce se intampla daca depasesc cele 42 de zile de lauzie?Adica doctora mea a gresit calculul,mi-a zis ca voi naste pe 12-14 februarie,eu nu am nascut nici pina la aceasta data,iar acum am luate 73 de zile de prenatal.Ideea e ca daca nu nasc pina pe 9 martie ,nu voi putea efectua cele 42 de zile de lauzie,si sunt f ingrijorata.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:18, 27 Februarie 2010
Asiguratele sistemului public au dreptul, pe o perioda de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Puteti opta dupa concediul de lauzie la concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani ...
Asta stiu ca am dreptul la 126 de zile,dar daca nu efectuez cele 42 de zile care sunt obligatorii pentru lauzie.Ce se poate intampla?Mai primesc indemnizatia de crestere copil,sau nu?Multumesc
mihaela-ciolea a scris:

Buna seara!Am si eu o intrebare.Ce se intampla daca depasesc cele 42 de zile de lauzie?Adica doctora mea a gresit calculul,mi-a zis ca voi naste pe 12-14 februarie,eu nu am nascut nici pina la aceasta data,iar acum am luate 73 de zile de prenatal.Ideea e ca daca nu nasc pina pe 9 martie ,nu voi putea efectua cele 42 de zile de lauzie,si sunt f ingrijorata.Va multumesc

1. OUG 148/2005 nu conditioneaza acordarea CCC pana la 2 ani de efctuarea a 42 de zile de concediu postnatal. S-a inteles gresit de multa lume.
2. Norma de aplicate a OUG 148/2005 spune:
Art. 20. -
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
3. Singura problema este ca in perioada dintre sfarsitul concediului de maternitate si intrarea in CCC trebuie sa mergeti la serviciu sau sa faceti o cerere de concediu de odihna sau de concediu fara plata pentru zilele pana intrati in CCC pana la 2 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
OUG 158/2005-Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal roxana11277 roxana11277 Buna ziua, concediul prenatal/postnatal am inteles ca se plateste de catre angajator, daca eu am poprire pe salariu asta inseamna ca se executa poprirea si iau ... (vezi toată discuția)
42 zile halmagy halmagy As dori sa stiu daca dupa nasterea copilului sunt obligata sa stau in concediu 42 de zile pentru a depune cererea pentru indemnizatia pentru cresterea copilului (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 08 rodica05 rodica05 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de cele 126 zile concediu medical cod 08 (sarcina si lauzie) dupa ce am nascut ca dupa cele 126 de zile sa ... (vezi toată discuția)