mihaela-ciolea a scris:
Buna seara!Am si eu o intrebare.Ce se intampla daca depasesc cele 42 de zile de lauzie?Adica doctora mea a gresit calculul,mi-a zis ca voi naste pe 12-14 februarie,eu nu am nascut nici pina la aceasta data,iar acum am luate 73 de zile de prenatal.Ideea e ca daca nu nasc pina pe 9 martie ,nu voi putea efectua cele 42 de zile de lauzie,si sunt f ingrijorata.Va multumesc
1. OUG 148/2005 nu conditioneaza acordarea CCC pana la 2 ani de efctuarea a 42 de zile de concediu postnatal. S-a inteles gresit de multa lume.
2. Norma de aplicate a OUG 148/2005 spune:
Art. 20. -
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate,
dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
3. Singura problema este ca in perioada dintre sfarsitul concediului de maternitate si intrarea in CCC trebuie sa mergeti la serviciu sau sa faceti o cerere de concediu de odihna sau de concediu fara plata pentru zilele pana intrati in CCC pana la 2 ani.