avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical cod 08
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical cod 08

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de cele 126 zile concediu medical cod 08 (sarcina si lauzie) dupa ce am nascut ca dupa cele 126 de zile sa depun cerere pentru concediu crestere copil, sau daca am dreptul sa am concediu medical dupa ce am nascut doar 42 zile ca dupa aceea sa depun cerere pentru concediu crestere copil
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: rodica05 , utilizator 23:19, 23 Iunie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
...

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. Asadar daca starea sanatatii dvs. si a fatului va permite puteti sa luati toate cele 126 de zile incepand cu data nasterii, dupa care puteti intra in concediu crestere copil (CCC).

3. Cele 42 de zile de lauzie reprezinta durata minima si nu este una fixa.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie, concediu postnatal adryanutza83 adryanutza83 Buna ziua as dori sa va intreb si anume : eu sunt in concediu prenatal si anume din data de 30 iulie si pana in 30 septembrie.In data de 11 septembrie am ... (vezi toată discuția)
Cele 126 zile se pot compensa? econo econo Daca o angajata are 27 zile de concediu inainte de nastere dupa minim 42 zile de la nastere poate sa opteze pentru ccc. Intrebarea mea este daca poate sa ... (vezi toată discuția)