avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Restituire garantie contract inchiriere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Restituire garantie contract inchiriere

Buna ziua,

Ca persoana juridica am incheiat in anul 2008 un contract de inchiriere pentru un spatiu comecial ( proprietar fiind o persoana juridica), pentru care am platit o garantie stabilita in EURO( in contract chiria si garantia au fost stabilite in EURO). Fiind un contract intre doua persoane juridice romane, factura a fost emisa de ei si platita de noi in RON. Pana in ultima luna, chiria a fost platita de noi la cursul EURO-RON actual. Anul acesta s-a reziliat contractul de inchiriere, dar din cauza faptului ca intre timp a intervenit o diferenta de curs valutar (ce dezavantajeaza Locatorul), ei au luat hotararea sa ne restituie suma de pe factura emisa initial pentru garantia platita, cu toate ca ar fi trebuit sa se restituie contravaloarea a EURO pe care i-am platit atunci. Acest lucru ne aduce un prejudiciu de cateva sute de EURO.
1. Cunoasteti vreo lege care sa stabilesca regimul acestor garantii?
2. La ce curs valutar se face restituirea garantiei ( in conditiile in care in 2008 cursul era aprox. 3,5 lei, iar acum este de aprox.4,1 lei)?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elisabeta Cocolos , Consilier juridic 16:42, 6 Mai 2010
Din cate se stie, contractul este legea partilor. Asadar, daca pretul chiriei a fost stabilit in euro si plata in lei la cursul BNR, iar d-voastra ati achitat chiria lunar conform contractului, garantia trebuie restituita, daca nu s-au constatat daune in spatiul pe care l-ati folosit. Garantia de restituit este cea scrisa in contract sau in alt document ce atesta achitarea ei.
Daca stiati ca proprietarul nu are de gand sa restituie garantia, ar fi trebuit sa ramaneti in spatiu, pana la epuizarea valorii garantiei, fara a mai plati chiria lunara decat utilitatiile.
Recuperarea garantiei pe cale legala are costurile ei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de garantie in valuta forte lulu64 lulu64 Am un contract de garantie inchiriere spatiu in EURO, plata efectata in 2008 la rata de 3.8. Acum partenerul doreste sa inchida o parte din facturi cu suma ... (vezi toată discuția)
Inregistrare garantie Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu Buna ziua! va rog sa ma ajutati cum sa inregistrez in contabilitate o garantie aferenta unui contract de inchiriere apartament, proprietarul este pers. ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie ContSters343337 ContSters343337 Buna ziua. In noiembrie 2014 am inchiriat un spatiu, care pe contract are o chirie lunara de 300 lei, urmand ca de fapt eu sa platesc 550 euro pe el. Acestea ... (vezi toată discuția)