avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor vechime in munca

Buna ziua.Exista urmatoarea situatie: firma are 15 salariati,nu are contract colectiv de munca.Intrebarea ar fi daca in aceasta situatie trebuie calculat spor de vechime pentru salariatii care au vechime in munca peste 3 ani.Va rog sa-mi spuneti exact baza legala,intrucat art. din Contr. colectiv de munca nu e aplicabil in acest caz in care firma are mai putin de 21 salariati.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:15, 6 Mai 2010
1. CCM este obligatoriu pentru toti angajatorii si salariatii indiferent de numarul de salariati ai unei unitati.
2. Codul muncii spune:
Art. 236. -
(2) Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
3. Asadar numai negocierea colectiva este obligatorie de la 21de salariati in sus nu si respectarea CCM de la nivel superior.
4. Va mai redau din Codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

de acord...stiam si eu asta,de aia am precizat ca nu are ccmunn...dupa lege nu se aplica art. din ccmunn...vroiam sa stiu daca exista vreo alta lege a sporurilor care sa se aplice...B-)
mihailaurentiu a scris:

...dupa lege nu se aplica art. din ccmunn...vroiam sa stiu daca exista vreo alta lege a sporurilor care sa se aplice...B-)

1. Dupa care lege?
2. Am aratat mai sus cum clauzele din CCMUNN sunt obligatorii pentru toti salariatii si angajatorii din tara.
3. CCMUNN are putere de lege, este legea partilor (angajatori vs salariati).
4. Nu exista o "lege a sporurilor", aceste prevederi sunt cuprinse in CCMUNN si sunt obligatorii.
sunt obligatorii NUMAI penru firmele la care se aplica CCMUNN-adica la firmele care au peste 21 de salariati...in caul mai sus mentionat firm a are doar 215 salariati.
mihailaurentiu a scris:

sunt obligatorii NUMAI penru firmele la care se aplica CCMUNN-adica la firmele care au peste 21 de salariati...in caul mai sus mentionat firm a are doar 215 salariati.

De unde ati tras dvs aceasta concluzie ? ....
Art.247 C.mun. prevede ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Prin urmare, daca societatea nu are CCM se aplica prevederile CCMN.

Alte discuții în legătură

Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv la nivel national - sporuri ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)