avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare care sa tina loc de contract de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare in forma autentica

Buna ziua, in 1965 am cumparat prin act sub semnatura privata 1/4 dintr-un teren ,pe care l-am detinut pana in 2007 netulburat, cand reclamantul OD a chemat in judecata pe FF si statul roman, pretinzand un drept de uzucapiune chiar si asupra terenului meu .as vrea sa obtin o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare in forma autentica, dar nu stiu cum mai exact#-o
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:52, 11 Mai 2010
Literatura juridica de specialitate si jurisprudenţa sunt unanime in admiterea acţiunilor prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri care sa tina loc de act autentic de vânzare-cumpărare, considerându-se că repararea in natura a prejudiciului suferit prin refuzul încheierii contractului este cea mai buna modalitate de reparare pentru creditor, adică prin încheierea actului, ceea ce da satisfacţie principiului reparării in natura a prejudiciului, o astfel de acţiune fiind admisibila pe temeiul art. 1073,1077 C.civ, coroborate cu câteva principii de drept consacrate de prevederile C.civ privitoare la interpretarea convenţiilor.
Mai mult, există prevedere legală care reglementează expres situaţiile identice cu prezenta cauze. Astfel, conform art.5, alin.2 din Legea privind circulaţia juridică a terenurilor, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.247/2005, titlul X, „în situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract”.
Trebuie sa chemati in judecata mostenitorii celui cu care ati incheiat chitanta de mana.
Insa, daca cel ce invoca uzucapiunea isi va dovedi sustinerile parerea mea este ca veti pierde oricum procesul.
Adica chiar daca aveti actul prin justitie tot veti pierde...

avocat Claudiu Lascoschi
Eu zic totusi sa apelati la un avocat din zona dvs deoarece spuneti ca in afara de actul sub semnatura privata ati detinut/posedat terenul respectiv si atunci lucrurile se schimba.
Da, daca a posedat terenul ar putea invoca el uzucapiunea, ceea ce ar putea schimba datele problemei.
Daca l-a detinut in sens juridic tot va pierde procesul dar eu cred ca ar fi vorba de posesiune.
Mai ramane sa dovedeasca ceea ce se cere din punct de vedere juridic.

avocat Claudiu Lascoschi
va multumesc de raspunsuri!!!=D>
dar mai am o intrebare ,daca ar exista o posibilitate sa se ceara anularea actului sub semnatura privata al reclamantului (din 1962) ,care ar putea fi acelea ?
multumesc anticipat!!!

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea pe cale de exceptie guest1001 guest1001 Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu. Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune lilicrin lilicrin Situatia este cam incurcata primaria a amenintat vecini nostri care detin un teren in spatele casei ca le ia terenul daca nu isi fac actele pe el. Oamenii ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune dumitru2000 dumitru2000 Avem o chitanta de mana "tranlativa" de proprietate din 1977. In chitanta se mentioneaza expres ca "cumparatorul" intra in posesia imobilului. Impozit ... (vezi toată discuția)