avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modificare titlu de proprietate/ termen de prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modificare titlu de proprietate/ termen de prescriptie

buna ziua , sunt intr un proces cu un verisor de al meu care cere modificarea titlului de proprietate. Titlul a fost emis in anul 2002 pe numele tatalui meu, mostenire de la bunicul lui, adica strabunniscul meu si al verisorului. Abia acum in anul 2010, acest verisor cere modificarea acestui titlu. Intrebare> exista un termen de prescriptie de 3 ani, conform Decretului II din Legea 18/1958, acest termen nu ar putea fi in favoarea mea? In urma cu cativa ani, in 1997 tatal meu si acest verisor au avut o intelegere in care acest verisor dupa primirea unei suprafete de teren, de fata cu 2 martori si inginerul agricol semneaza o declaratie prin care declara ca nu mai pretinde nici un fel de avere de la tatal meu. Insa aceasta declaratie nu o mai avem, dar exista inginerul agricol care a intocmit aceasta declaratie si daca ne ar ajuta el , poate declara aceasta in fata instantei, intrucat tatal meu este decedat de 7 ani si aceea declaratie nu o gasim.

Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 16:50, 6 Septembrie 2010
Depinde despre ce este vorba. Modificarea TP se face doar pentru indreptarea unei erori materiale (greseala de scriere a numelui titularului, a suprafetei, a parcelelor, etc.). Daca solicita trecerea sa pe TP, alaturi de ceilalti titulari, aceasta se incadreaza la capitolul "modificare pentru corectarea erorii materiale" doar daca verisorul a facut cerere alaturi de tatal dvs, si, dintr-o eroare, nu a fost trecut pe titlu. Daca acum s-a trezit sa fie trecut pe TP, este vorba de solicitarea constatarii nulitatii relative a TP, prescriptibila in termen de 3 ani de la data emiterii TP (deci, actiunea este prescrisa). Nulitatea absoluta a TP o poate cere doar pentru motivele expres prevazute de art. III la legea 169/1997 (iar cel cu trecutul pe TP si a altor eventuali mostenitori care nu au facut cerere la timp, nu este prevazut printre ele).
Acestea sunt variante....depinde ce fel de modificare pretinde varul
Multumesc frumos pentru raspuns.....ceea ce cere verisorul meu in actiunea civila este modificarea partiala a titlului de proprietate si inscrierea in titlul de prop. in calitate de mostenitor si a verisorului meu. Insa el si-a copiat CF-urile mele si respectiv intregul dosar despus de catre mine la primarie si acum prezinta si el aceleasi acte pe care le am eu in dosar, deoarece si actele lui au aceleasi date de eliberare si numar de inregistrare ca si ale mele si sustine ca si l-a depus in termen si nu i-a fost luat in considerare ,deoarece i-a fost pierdut in primarie.....gasindu-se doar acum.....de primarul actual care ii este rudenie...deci sete evident ca au facut o copie a dosarului meu ....As putea dovedi ca el nu si-a depus dosarul in timp, deoarece abia acum la xerocopiat al meu, si daca i-as cere originalele actelor de la dosar , el nu le-ar putea prezenta...pentru ca nu le detine ........ puteti sa mai imi dati un sfat va rog frumos.........multumesc
Daca verisorul nu face dovada faptului ca depus cerere in termen la primarie (copie a cererii, pe numele lui, cu nr. de inregistrare din 1991), pierde timpul in instanta.
Am avut o speta asemanatoare, in care judecatorul a ridicat, din oficiu, exceptia prescriptiei dreptului la actiune, a respins cererea iar instanta de apel a mentinut solutia.
buna ziua,inca o rugaminte........verisorul meu are cerere inscrisa la primarie, dar in partea dreapta, sus, pe cererea sa scrie: ,, Se respinge , lipsa de date,, si o semnatura. Inseamna ca el si a depus actele, dar dupa cum v am mai scris, el nu avea toate datele in dosar, cum am avut eu, si din aceasta cauza cred ca i a fost respinsa cererea, insa acum el si a copiat doasarul meu , cu toate actele necesare si acum pretinde ca le a avut i n termen si pe acest motiv cere modificarea partiala a titlului meu de proprietate. Va rog sa mi dati un sfat...... ce e de facut in aceasta situatie

Alte discuții în legătură

Modificare titlu de proprietate-declaratie referent yua yua Buna ziua, sunt intr-un proces cu verisorul meu, care cere modificarea titlului de proprietate al tatalui meu, titlu eliberat in anul 2000, iar el nu a ... (vezi toată discuția)
Anulare, modificare titlu de proprietate, sau uzucapiune colette2010 colette2010 Buna seara! Spuneti-mi va rog parerea dvs pt urmatoarea situatie: parintii depun cerere de reconstituirea dr de proprietate dupa revolutie, dar nu stiu daca ... (vezi toată discuția)
Rectificare titlul de proprietate, în cazul unei erori de nume ... VLX64A VLX64A Rectificare titlul de proprietate, în cazul unei erori de nume trecute în TP? Bună seara! Unde mă pot adresa pentru o rectificare a Titlului de ... (vezi toată discuția)