avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Partile in conflictul de drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Partile in conflictul de drepturi

Partile in conflictul de drepturi

Pot fi parti in conflictele de munca:
a) salariatii, precum si orice alta persoana titulara a unui drept sau a unei obligatii in temeiul prezentului cod, al altor legi sau al contractelor colective de munca;
b) angajatorii – persoane fizice si/sau persoane juridice –, agentii de munca temporara, utilizatorii, precum si orice alta persoana care beneficiaza de o munca desfasurata in conditiile prezentului cod;
Societatea autorizata de Ministerul Muncii, Solidalitatii Sociale si Familiei, care pune la dispozitia utilizatorului personal calificat si/sau necalificat, pe care il angajeaza si il salarizeaza, este agentul de munca temporara.
Angajatorul caruia agentul de munca temporara ii pune la dispozitie temporar un salariat pentru indeplinirea anumitor sarcini este utilizatorul.
c) sindicatele si patronatele;
Sindicatele au dreptul de a formula actiune in justitie in numele membrilor lor, fara a avea nevoie de un mandat expres din partea celor in cauza. Actiunea nu va putea fi introdusa sau continuata de catre organizatia sindicala daca cel in cauza se opune sau renunta la judecata.

d) alte persoane juridice sau fizice care au aceasta vocatie in temeiul litigiilor speciale sau al codului de procedura civila. (articolul 282 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)

Mai pot fi parti intr-un conflict de drepturi:

 Mostenitorii salariatului in urmatoarele situatii:
a. in cazul in care angajatorul trebuie sa despagubeasca salariatul decedat pentru prejudiciile materiale pe care i le-a produs din culpa sa;
b. angajatorul trebuie sa fie despagubit de catre salariatul decedat pentru pagubele pricinuite din vina sa si in legatura cu activitatea sa;
c. in cazul obligatiei de restituire cind salariatul decedat a incasat de la angajator o suma nedatorata, a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura.
 Tertii – pot participa intr-un conflict de munca in anumite situatii prevazute de art. 49 – 56 din Codul de procedura civila.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 12:06, 19 Martie 2007
te-ai hotarat sa ne citezi tot Codul muncii:O
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu? Radamante Radamante Angajatorul poate refuza punerea in aplicare a unui titlu executoriu referitor la salarii pe motiv ca solicitarea nu a fost facuta de salariat ,ci de sindicat? (vezi toată discuția)
Plasare personal Greenyvy Greenyvy Am intalnit recent un caz care m-a bulversat si as dori sa ma ajutati sa inteleg situatia mai bine, eventual sa vad aspectul juridic din spatele ... (vezi toată discuția)