avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plasare personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plasare personal

Am intalnit recent un caz care m-a bulversat si as dori sa ma ajutati sa inteleg situatia mai bine, eventual sa vad aspectul juridic din spatele acesteia.
Un salariat al unei firme deschide in nume propriu o firma proprie cu obiect de activitate plasare forta de munca si angajeaza un numar de persoane cu contract individual de munca pentru ca apoi sa le plaseze, la munca, in cadrul firmei unde respectivul activeaza.
Din punctul meu de vedere o asemenea situatie este cel putin ambigua si tind sa cred ca si inafara legii dar....se practica.
Mentionez ca respectiva plasare consta in faptul ca firma de plasare presteaza pe baza de contract o activitate economica fara legatura cu obiectul ei de activitate si anume acela de plasare forta de munca.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Consilier Juridic , 12:19, 13 Aprilie 2011
Ceea ce face persoana descrisa de d.voastra se numeste plasare de forta de munca prin agent temporar de munca (sau lesing de personal).
Pentru a intelege mai bine situatia si a o compara apoi cititi mai jos un extras din Codul muncii sau aveti posibilitatea de a verifica la ITM daca este autorizata ca si Agent de munca temporara.
- Codul muncii:
"...CAPITOLUL VII Munca prin agent de munca temporara
Art. 87. - (1) Munca prin agent de munca temporara, denumita in continuare munca temporara, este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara, presteaza munca in favoarea unui utilizator.
(2) Salariatul temporar este persoana incadrata la un angajator agent de munca temporara, pus la dispozitie unui utilizator pe durata necesara in vederea indeplinirii unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.
(3) Agentul de munca temporara este societatea comerciala autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, care pune provizoriu la dispozitie utilizatorului personal calificat si/sau necalificat pe care il angajeaza si il salarizeaza in acest scop. Conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
(4) Utilizatorul este angajatorul caruia agentul de munca temporara ii pune la dispozitie un salariat temporar pentru indeplinirea unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.
Art. 88. - Un utilizator poate apela la agenti de munca temporara doar pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, denumita misiune de munca temporara, si numai in urmatoarele cazuri:
a) pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pe durata suspendarii;
b) pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier;
c) pentru prestarea unor activitati specializate ori ocazionale.
Art. 89. - (1) Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 12 luni.
(2) Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita o singura data pentru o perioada care, adaugata la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 18 luni.
(3) Conditiile in care durata unei misiuni de munca temporara poate fi prelungita sunt prevazute in contractul de munca temporara sau pot face obiectul unui act aditional la acest contract.
Art. 90. - (1) Agentul de munca temporara pune la dispozitie utilizatorului un salariat angajat prin contract de munca temporara, in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat in forma scrisa.
(2) Contractul de punere la dispozitie trebuie sa cuprinda:
a) motivul pentru care este necesara utilizarea unui salariat temporar;
b) termenul misiunii si, daca este cazul, posibilitatea modificarii termenului misiunii;
c) caracteristicile specifice postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii si programul de lucru;
d) conditiile concrete de munca;
e) echipamentele individuale de protectie si de munca pe care salariatul temporar trebuie sa le utilizeze;
f) orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar;
g) valoarea contractului de care beneficiaza agentul de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul.
(3) Orice clauza prin care se interzice angajarea de catre utilizator a salariatului temporar dupa indeplinirea misiunii este nula.
Art. 91. - (1) Salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator, in aceleasi conditii ca si ceilalti salariati ai acestuia.
(2) Utilizatorul este obligat sa asigure salariatului temporar dotarea cu echipamente individuale de protectie si de munca, cu exceptia situatiei in care prin contractul de punere la dispozitie dotarea este in sarcina agentului de munca temporara.
Art. 92. - Utilizatorul nu poate beneficia de serviciile salariatului temporar, daca urmareste sa inlocuiasca astfel un salariat al sau al carui contract de munca este suspendat ca urmare a participarii la greva..."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agent munca temporara - munca temporara in strainatate MihaiTN MihaiTN Buna ziua, Am o nelamurire, si sper sa ma ajutati. Anul trecut am deschis, in Constanta, o agentie de recrutare si plasare forta de munca. In ... (vezi toată discuția)
Drepturile salariatului temporar lorenzo29 lorenzo29 buna ziua.am nevoie de o informatie: eu lucrez ca salariat temporar,in codul muncii apare acest articol legat de salariatii temporari Art. 92. [egalitatea ... (vezi toată discuția)
???contract de munca temporara??? slyd slyd Va rog sa ma ajutati cu o informatie. As vrea sa stiu daca o agentie de munca temporara poate contracta personal de la o societate comeriala. Pentru a ma face ... (vezi toată discuția)