Va rog sa ma ajutati cu o informatie. As vrea sa stiu daca o agentie de munca temporara poate contracta personal de la o societate comeriala. Pentru a ma face mai bine inteleasa, circuitul este urmatorul: agentia de munca temporara a primit o cerere pentru un numar de persoane cu o anumita calificare de la un client al sau si a gasit o firma care are angajati aceste persoane si este dispusa sa-i puna la dispozitia agentiei pentru o perioada de timp.
1. Firma care are salariatii in cauza si nu are ce sa le dea de lucru , are doua posibilitati:
- le inceteaza CIM si ei se duc la firma care are nevoie de ei;
- daca stie ca va avea nevoie de ei mai tarziu, ii poate detasa pentru o perioada, conform art.45-47 din Codul muncii.
2. Agentii de munca temporara au salariati proprii care presteaza munca pentru un utilizator, din dispozitia agentului de munca temporara (vezi art.87-100 din Codul muncii), pentru o perioada de cel mult 12 luni.
3. Raspunsul la intrebarea dvs. este NU, motivat prin explicatiile de mai sus.
4. Cea mai buna solutie este detasarea, fara intermedierea agentului de munca temporara care este ilegala.
Munca prin agent de muncă temporară este munca prestată de un salariat temporar, angajat al unui agent de forţă de muncă temporară care pune la dispoziţia utilizatorului de forţă de muncă personalul angajat, contra cost, agentul de muncă fiind cel care reţine cheltuielile cu salariile sau alte cheltuieli legate de salariu.
Salariatul este pus la dispozitia utilizatorului pe durata necesara in vederea indeplinirii unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar. Utilizatorul este angajatorul caruia agentul ii pune la dispozitie un salariat temporar. Se poate apela la agenti doar pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, denumita misiune de munca temporara doar in urmatoarele cazuri:
- pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat;
- pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier;
- pentru prestarea unor activitati specializate ori ocazionale.
Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 12 luni. Durata poate fi prelungita o singura data pentru o perioada care, adaugata la durata initiala a misiunii nu poate conduce la depasirea unei perioade de 18 luni. Conditiile prelungirii duratei sunt prevazute in contractul de munca temporara sau pot face obiectul unui act aditional.
Numai prin detasare se poate face asa ceva ..... sau prin incetarea c.i.m. si incadrarea la agentul temporar de munca.
Ok, firma angajatoare detasaza angajatul pentru o perioada de 2 luni la agentia de munca temporara.
Agentia de munca temporara face un contract de munca temporara pe 2 luni cu angajatul, punandu-l la dispozitia unui utilizator in aceasta perioada.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect si legal bineinteles!
Eu cred ca cel mai bine este sa faceti detasarea direct la utilizator si sa nu va complicati.
Asa cum v-am spus mai sus, vedeti art.45-47 din Codul muncii.
In baza art.45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Ori, in cazul dvs detasarea poate fi considerata nelegala , intrucat scopul detasarii nu este acela de a indeplinii de catre salariati la noul angajator a unor sarcini proprii, ci pentru a fi detasat la alt angajator.
Varianta propusa de Valeriu este cea mai convenabila pentru dvs.
Alte discuții în legătură
Plasare personal
Greenyvy
Am intalnit recent un caz care m-a bulversat si as dori sa ma ajutati sa inteleg situatia mai bine, eventual sa vad aspectul juridic din spatele ... (vezi toată discuția)