avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este obligatoriu?

Angajatorul poate refuza punerea in aplicare a unui titlu executoriu referitor la salarii pe motiv ca solicitarea nu a fost facuta de salariat ,ci de sindicat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 25 Octombrie 2012
Angajatorul nu poate refuza, sindicatul este reprezentantul salariatilor.
Legea nu specifica din cate stiu. Faceti plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti si se rezolva. Legea e prea clara in privinta raspunderii penale :)

Depuneti plangerea penala si la politie si la parchet. Daca aveti noroc, o sa dea telefon politistul si o sa-l sperie pe patron =D>. Procurorului s-ar putea sa-i ia o vreme...

ART. 261 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor
(fostul art. 277 anterior republicarii din 2011)

Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
ART. 262 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat
(fostul art. 278 anterior republicarii din 2011)

Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 in sau cu amenda.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
justice123, utilizator
Angajatorul ar putea motiva prin faptul ca art. 261 citat se refera la cererea adresata ,, de catre partea interesata ".
Sunt perfect de acord cu raspunsurile pe care le-ati primit mai sus.
Lucrurile pot fi mai nuantate, in functie de actele din dosar.
De exemplu:
- eu angajator as ... evita sa execut o hotarare la cerea sindicatului, daca nu ar fi insotita de dovada originala a contului bancar in care salariatul doreste sa ii fie virat salariul
- daca hot. jud e obtinuta de salariat, sindicatul este tert si nu are legitimare (sa-i zicem) procesuala activa pentru a-mi cere banii
Art. 267 C.mun. prevede :
Pot fi părţi în conflictele de muncă:
a) salariaţii, precum şi orice altă persoană titulară a unui drept sau a unei obligaţii în temeiul prezentului cod, al altor legi sau al contractelor colective de muncă;
b) angajatorii - persoane fizice şi/sau persoane juridice-, agenţii de muncă temporară, utilizatorii, precum şi orice altă persoană care beneficiază de o muncă desfăşurată în condiţiile prezentului cod;
c) sindicatele şi patronatele;
d) alte persoane juridice sau fizice care au această vocaţie în temeiul legilor speciale sau al Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii restante danamatea danamatea va rog sa-mi spuneti daca recuperarea salariilor restante se poate face si pe calea somatiei de plata, ordonantei de plata, ordonantei presedentiale sau nunai ... (vezi toată discuția)
Partile in conflictul de drepturi mike250 mike250 Partile in conflictul de drepturi Pot fi parti in conflictele de munca: a) salariatii, precum si orice alta persoana titulara a unui drept sau a unei ... (vezi toată discuția)