avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii restante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii restante

va rog sa-mi spuneti daca recuperarea salariilor restante se poate face si pe calea somatiei de plata, ordonantei de plata, ordonantei presedentiale sau nunai si numai pe calea dreptului comun ( care dureaza foarte mult si nu mai ai ce executa ) ?
va multumesc si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:43, 31 Mai 2012
Art. 171 din codul muncii
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
Art. 267
Pot fi parti in conflictele de munca:
a) salariatii, precum si orice alta persoana titulara a unui drept sau a unei obligatii in temeiul prezentului cod, al altor legi sau al contractelor colective de munca;
b) angajatorii — persoane fizice si/sau persoane juridice —, agentii de munca temporara, utilizatorii, precum si orice alta persoana care beneficiaza de o munca desfasurata in conditiile prezentului cod;
c) sindicatele si patronatele;
d) alte persoane juridice sau fizice care au aceasta vocatie in temeiul legilor speciale sau al Codului de procedura civila.

Art. 268
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
;
;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;

Numai drept comun.
Potrivit Codului Muncii, cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă.
Prin instituirea unui regim special - de urgenta - în solutionarea conflictelor de drepturi dintre salariat si angajator legiuitorul a avut în vedere tocmai caracterul special al drepturilor deduse judecatii si neprejudicierea nici uneia dintre parti. Mai mult, suportarea vreunui prejudiciu de catre angajat este înlaturata de dispozitiile exprese ale art.80 Codul muncii care prevad ca, în cazul în care se constata nelegalitatea sau netemeinicia deciziei de concediere, angajatorul va fi obligat la despagubiri egale cu salariile indexate, majorate, reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale llumy llumy Va rog mult,caut legislatie pentru plata unor drepturi salariale din 2012. (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale martin77 martin77 Daca abia dupa un an am observat ca drepturile salariale nu mi-au fost calculate corect si nu am contestat dispozitia de primar emisa in termen de 30 de zile, ... (vezi toată discuția)
Spor retroactiv Nico_Na Nico_Na Buna ziua ..as dori sa stiu daca o institutie publica poate acorda un spor retroactiv , fara hotarare judecatoreasca. O baza legala daca se poate ... (vezi toată discuția)