avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporuri salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporuri salariale

Problema se pune in urmatorul mod:
-sunt salariat la o intreprindere de stat, cu functie de conducere;
-primesc un spor de conducere pentru atelierul din subordine;
-se refuza plata orelor suplimentare, pe motiv ca sporul de conducere acopera aceasta munca;
Intrebari :
-Ce reprezinta sporul de conducere si unde este el reglementat;
-este corecta abordarea angajatorului, in acest caz.
Cel mai recent răspuns: Marius Rujan , utilizator 09:50, 11 Mai 2010
Pentru functia detinuta sunteti salariazat conform coeficientului de ierarhizare aferenta functiei de conducere respectiva.
Pentru acoperirea unor periade de timp zilnici in care sunteti solicitat in afara orelor normale de program, se acorda spor de conducere. Acesta se acorda pe intraga luna indiferent daca ati fost solicitat sau nu in afara orelor de program.
Si in cazul unui salariat care prin natura muncii presteaza sistematic ore peste programul normal de lucru al unei luni se acorda spor pentru lucru sistematic si nu ore suplimentare.
Sporul a fost reglementat in cadrul negocieri colective si a avut drept motivatie cele prezentate mai sus.
Este corecta abordarea angajatorului.
Corect !
Dar, in caz sunt patru persoane care efectueaza aceleasi ore suplimentare. Doua functii superioare si doua inferioare, toate primesc spor de conducere. Se efectueaza program de control, cele superioare se ponteaza 16 ore suplimentare, cele inferioare nu, desi efectueaza aceeasi activitate. Cele 16 ore se platesc.
Este corecta abordarea angajatorului ?
cele superioare se ponteaza 16 ore suplimentare, cele inferioare nu, desi efectueaza aceeasi activitate

In acest caz , nu. Folosind "doua unitati de masura" diferite pentru acelasi scop, as zice ca seamana a discriminare.
Legea 330/2009 (care se aplica tuturor bugetarilor) prevede ca in 2010 nu se platesc orele suplimentare. Asa ca angajatorul, chiar sa vrea, nu poate decat sa vi le compenseze cu timp liber corespunzator.
Nu este vorba de bugetari. Este societate de stat, dar pe productie.
Codul Muncii interzice compensarea cu ore libere a timpului lucrat sambata, duminica sau sarbatori legale, acestea se recompenseaza numai cu bani.

Alte discuții în legătură

Zi liberă plătită sau neplătită pentru depășirea timpului normativ lunii anterioare? Aerofun Aerofun Bună ziua, Avem următorul caz : Presupunem doua luni consecutive cu timp normativ de lucru de 160 ore, iar angajatorul oferă timp liber și nu plata ... (vezi toată discuția)
Munca la sfarsit de saptamana kradu1 kradu1 Buna ziua. Sunt angajat la stat (bugetar), din cand in cand sunt nevoit sa lucrez si sambata sau duminica, ore care se recompenseaza cu zile libere. Va rog ... (vezi toată discuția)
Program de lucru in ture rrramor rrramor Daca am un program de lucru in ture de 12 / 72, platesc orele de noapte cu spor de 25%, cum abordez zilele de sambata si duminica?Daca vor fi lucrate, stiu ca ... (vezi toată discuția)