Problema se pune in urmatorul mod:
-sunt salariat la o intreprindere de stat, cu functie de conducere;
-primesc un spor de conducere pentru atelierul din subordine;
-se refuza plata orelor suplimentare, pe motiv ca sporul de conducere acopera aceasta munca;
Intrebari :
-Ce reprezinta sporul de conducere si unde este el reglementat;
-este corecta abordarea angajatorului, in acest caz.
Pentru functia detinuta sunteti salariazat conform coeficientului de ierarhizare aferenta functiei de conducere respectiva.
Pentru acoperirea unor periade de timp zilnici in care sunteti solicitat in afara orelor normale de program, se acorda spor de conducere. Acesta se acorda pe intraga luna indiferent daca ati fost solicitat sau nu in afara orelor de program.
Si in cazul unui salariat care prin natura muncii presteaza sistematic ore peste programul normal de lucru al unei luni se acorda spor pentru lucru sistematic si nu ore suplimentare.
Sporul a fost reglementat in cadrul negocieri colective si a avut drept motivatie cele prezentate mai sus.
Este corecta abordarea angajatorului.
Corect !
Dar, in caz sunt patru persoane care efectueaza aceleasi ore suplimentare. Doua functii superioare si doua inferioare, toate primesc spor de conducere. Se efectueaza program de control, cele superioare se ponteaza 16 ore suplimentare, cele inferioare nu, desi efectueaza aceeasi activitate. Cele 16 ore se platesc.
Este corecta abordarea angajatorului ?
Legea 330/2009 (care se aplica tuturor bugetarilor) prevede ca in 2010 nu se platesc orele suplimentare. Asa ca angajatorul, chiar sa vrea, nu poate decat sa vi le compenseze cu timp liber corespunzator.
Nu este vorba de bugetari. Este societate de stat, dar pe productie.
Codul Muncii interzice compensarea cu ore libere a timpului lucrat sambata, duminica sau sarbatori legale, acestea se recompenseaza numai cu bani.